N1 u Novom Gradu: Ne želim da moja unuka živi pored nuklearnog otpada

Vijesti 03. okt 201916:26 > 19:07
N1

Opština Novi Grad ima blizu 10.000 stanovnika manje nego prije rata. Njeni najstariji stanovnici strahuju da će uz postojeći trend iseljavanja i uz namjeru Hrvatske da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnnog otpada, opština u potpunosti ostati pusta.

“Una je žila kucavica grada. Ja sam ovdje 65 godina. Ispod toga mosta sam učio plivati kao dijete. Una je uvijek bila naš život, nama sve”, kazao nam je Zoran Umićević, ugostitelj iz Novog Grada.

“Ta Una je uvijek bila Bogom data rijeka, izgleda da Bog nije doobro gledao kada ju je dao nama, jer je mi ne koristimo ni blizu, kao bismo je trabali koristi”, priča to deda Zoran. U Novom ga poznaju svi, a mnogi u njegov raj na rijeci i svrate.

Gradska plaža ljeti je najživlja. U porodični posao u ugostiteljstvu ulaže godinama.

Sada je već 13 godina kako je objekat napravljen, a prije toga smo samo šest godina čistili, prali, radili, krčili, sjekli grane, čistili smeće. Nije bilo struje, nije bilo vode. Zaista smo priveli to jednome lijepome biznisu, pa kada smo uspjeli zaposliti 10-ak radnika, da od toga može da živi i 10 porodica, dogodi se, nažalost to sa tom Trgovskom gorom, mnogi su već otišli zbog toga“, dodao je Umićević.

Unazad par godina te podatke, neću ja s njima da baratam, ali ogroman broj mladih ljudi je otišao van. Vidite kakav je objekat, oduševljeni ste, ali moja porodica je sva vani. Ostala mi je jedna mala unuka, zato što ide u školu, ali i oni će vjerovatno ako bude to odlagalište ovdje otići u svijet, jer ni ja ne želim ni jednog momenta da rizikujem da moja unuka od 6 godina živi ovdje, u blizini jednog takvog otrovnog nuklearnog otpada koji nam žele donijeti na obalu Une“, istakao je Umićević.

Zoranove strahove dijeli većina Novljana.

Nepotrebni su i preuveličani, stav je hrvatskih vlasti. Resorni ministar Tomislav Ćorić naziva ih neargumentovanom kakafonijom.

No, s obzirom da u slivu Une sa bh. strane živi 300.000 stanovnika, priče o radioaktivnom i nuklearnom otpadu niko ne shvata olako.

“Nije dobro, nije dobro za ovo stanovništvo”.

“S obzirom da mi je porodica ovdje, ne bih otišla. Ali, ako bi oni otišli, otišla bih i ja. Bili smo na protestu. Mislim da ukoliko se dovoljno trudimo da svi zajedno možemo da uspijemo u tome”. N1: Da ne bude odlagališta? – Da.

Namjere susjedne Hrvatske da istrošeni nukelarni i drugi otpad skladišti samo nekoliko stotina metara od parka prirode Una, pokušaće osujetiti svi nivoi vlasti u BiH.

Tužbom.

Inače, Hrvatska i Slovenija suvlasnice su 50 – 50 posto nuklearne elektrane Krško koja proizvodi električnu energiju, a koja se nalazi u neposrednoj blizini mjesta Krško, samo 3 km nizvodno od rijeke Save. U skaldu sa vlasničkim udjelom one su dužne da skladište i nuklearni iskorišteni otpad a Hrvatska se odlučila da to čini uz samu granicu sa BiH, što iz BiH smatraju neprihvatljivim i u suprotnosti sa svim međunarodnim ekološkim konvencijama.

Slovenija će, već je izvijesno, svoj otpad iz Krškog odložiti u mjestu Vrbine, nadomak same elektrane, ali i rijeke Save. Hrvatska bi, čak i da Slovenija pristane da uskladišti i njihov dio iz nuklearke, morala graditi odlagalište zbog drugih vrsta otpada.

A Trgovska Gora, izabrana je lokacija – tačnije jedna od najmodernijih i najtajnovitijih kasarni iz doba bivše JNA-Čerkezovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad