Nobelovo priznanje kao i Nobel: S jedne strane dinamit, s druge nagrada za mir

Vijesti 11. okt 201917:36 > 18:46
N1

Osude na račun Švedske akademije nauka zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost kontroverznom Austrijancu Peteru Handkeu stižu iz svih dijelova svijeta. Burno i u Bosni i Hercegovini. Handke je, poručuju mnogi, čovjek koji je podržavao politiku Slobodana Miloševića. Nedopustivo je da bude za to nagrađen. I dok se potpisuju peticije za oduzimanje Nobela ovom piscu, najavljuju protestne note, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, poručuje kako je oduševljen. Tvrdi kako se pokazalo da pravda ipak može biti zadovoljena.

Uvreda za sve žrtve. Udarac porodicama onih koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Onima koji su ga preživjeli.

“Ta nagrada gubi svoju vrijednost. Ona nije nagrada za mir, za prosperitet, ona je nagrada za zlo, za fašizam”, kaže Kada Hotić.

“Ne znam kako sada objasniti mladim ljudima, pogotovo djeci iz Srebrenice, ko će im dati odgovor, zbog čega, zašto, kako, zašto su dobili Nobelovu nagradu, a zločince pravili narodnim herojima”, dodaje Munira Subašić.

Iz Udruženja najavljuju protestnu notu Nobelovom komitetu. Povlačenje nagrade Handkeu zatražit će i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović. Iz SDA poručuju – članovi žirija koji su Handkeu dodijelili nagradu ostat će zapamćeni kao krivci za jednu od najvećih sramota u njenoj historiji. Protestna nota naredne sedmice najavljena i iz Predsjedništva BiH.

“”Zamislite da se nakon Drugo svjetskog rata dodjeljuje nagrada nekome ko negira Holokaust. To je potpuno neprimjereno i kosi se sa svim moralnim normama”, ističe Željko Komšić.

Milorad Dodik opet oduševljen priznanjem koje je Handke dobio. I poručuje Komšiću, ništa od protestne note.

“Šta me briga za Komšićem. Uglavnom, ako hoće to da bude u ime BiH onda moraju sva tri člana Predsjedništva da se o tome izjasne, da to podrže. Ja sam protiv, prema tome, nema ništa. Ako hoće da piše privatno, šta ja mogu”, kaže Dodik.

O, kako mnogi kažu, skandaloznom potezu Švedske akademije nauka pišu svjetski mediji. To je Švedska danas, kaže za Guardian filozof Slavoj Žižek. Nagrađuje pristalicu ratnih zločina, a učestvuje u karakternom ubistvu najvećeg junaka našeg doba, Assangea. Miljenko Jergović opet piše, oni koji Handkea nazivaju fašistom nisu u pravu, iako je tražio dobro u Miloševiću i Karadžiću, radio je to iz nesmotrenosti i neznanja. No, većina pisaca misli drugačije.

“Sad je Nobelovu nagradu dobio čovjek koji je otvoreni apologeta ratnog zločinca, koji negira genocid u Srebrenici, negira opsadu Sarajeva, koji se otvoreno stavio u službu jedne fašističke ideologije, politike i režima, koji nije to samo radio na verbalnom nivou, nego je to i pisao u svojim knjigama”, pojašnjava Faruk Šehić, bh. pisac.

Bh. režiser Haris Pašović kaže, Handke nije bitan. Švedska akademija je kao institucija ovim poručila da nagrađuje one koji podržavaju ekstremiste, diktatore, negatore genocida. O svemu se, mišljenja je, moraju oglasiti švedska Vlada i Parlament.

“Švedska akademija je ovom odlukom, također, precizno uticala na pogoršanje situacije na Balkanu. Oni su htjeli da mi sada ponovo zakuhamo, da mladi ljudi koji nemaju pojma ko je Handke, šta je bio, kome je bio, ko je bio Milošević, s ovim se sada ponovo polarizira situacija”, smatra Pašović.

Društevene mreže bruje od komentara. Odgovarajući na tvit Švedske akademije nauka u kojem je pitanje da li ste čitali neko djelo Petera Handkea – profesor Emir Suljagić odgovara: Bili smo zauzeti traženjem naših najmilijih u masovnim grobnicama čije postojanje on negira. Zagrebački profesor Dejan Jović piše – Nobelova nagrada je kao i Nobel. S jedne strane stvorio dinamit, s druge strane, nagradu za mir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad