Komarica: Dramatično urušavanja dosadašnje kulture, pa i civilizacije

Vijesti 17. dec 201920:02 > 21:01
N1

U večerašnjem Pressingu Ilija Jandrić razgovarao je s banjalučkim biskupom monsinjorom Franjom Komaricom.

Danas je Vatikan objavio kako je Papa Franjo ukinuo vatikanske propise o tajnosti koji su regulirali slučajeve seksualnog zlostavljanja, što znači da se ukida pravilo da svakome tko tvrdi da je žrtva svećeničkog zlostavljanaja zabranjivalo da o tome priča. Velika je to promjena u Vatikanu.

Biskup monsinjor Franjo Komarica je na to rekao kako je kada Papa nešto kaže, to obvezujuće za sve članove Katoličke crkve.

“Ja bih ovako rekao, kako se obično kaže, inače u žargonu – ‘Roma locuta, causa finita’. Kada Papa nešto kaže, kada Papa nešto proglasi, onda je to bavezujuće dakako za sve članove Katoličke crkve, u prvom redu za biskupe za svoje područje, područje pojedjnih biskupskih konferencija pojedinih, a onda evo, gdje god se našli.”

“Sigurno je Papa imao debele razloge na temelju raznoraznih izvještaja i razmišljanja, ne sam, nego i sa svojim prvim savjetnicima, da je donio takvu odluku i mislim da je tu duh onoga što bi Crkva i trebala biti. Odnosno mi kršćani kako nam je Isus dao zadatak da budemo svijetlo svijeta, da budemo kvasac tijestu, mi kršćani svojim primjerom biti konstruktivni.”

Na pitanje Ilije Jandrića koliko su navedeni slučajevi seksualno zlostavljanja naštetili Crkvi, biskup monsinjor je rekao sljedeće:

Sigurno nije bilo ništa pozitivno. Ali je takav, prijašnji, način donošenja odluka bio u duhu dosadašnjeg kodeksa, kanonskog prava da se interno provodio jedan određeni disciplinski postupak. Ali sada je očito da je to na nekim područjima, zemljama, konteinentima bilo izrazitije, naglašenije. A ljudi imaju apsolutno pravo očekivati od svećenika kao učitelja vjere i morala da prvi prednjače svojim primjerom.”

Biskup monsinjor Franjo Komarica komentirao je i činjenicu kako neki Papu Franju smatraju preliberalnim, te zbog toga nije svima po volji u Katoličkoj crkvi.

“Papa je svjestan da se Crkva i svijet nalaze u velikim turbulencijama. Na nekim kontinentima, ne samo nekim zemljama dolazi do dramatičnog urušavanja dosadašnje kulture, pa i civilizacije. Svjedoci smo epohalnog, povijesnog prelaska iz jednog načina razmišljanja, komuniciranja i valoriziranja određenih stvari, kao što se događalo tijekom prelaska iz staroga svijeta (Rimske imperije) kada su dolazili mladi narodi.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad