Direktor Agencije za javne nabavke BiH: Zloupotreba ima dosta

Vijesti 24. jan 202019:00 > 20:42
N1

Revizije.info - na jednom mjestu finansijski izvještaji, preporuke revizora za institucije na svim nivoima vlasti. Svrha stranice - kontrola trošenja javnog novca, učinkovitija javna revizija. Konačni cilj - smanjenje korupcije.

“Ured za reviziju identifikuje određene nepravilnosti kod institucija u radu i da preporuke za prevazilaženje tih nepravilnosti, ali stepen i pristup i ozbiljnost institucija u implementaciji preporuka odnosno sankcionisanju onih institucija koje te preporuke ne realizuju izostaje”, kazala je Jasmila Pašić  iz Centra civilnih inicijativa.

Tako na istoj stranici, Revizije.info, CCI izdvaja niz revizorskih izvještaja federalnih institucija iz 2018. Evo o čemu je riječ:

“Ministarstvo finansija Federacije nezakonito dijeli novac. Revizija je zaključila da 18 miliona maraka tekućih transfera drugim nivoima vlasti – nije bilo u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta za 2018. Potom, u Federalnom ministarstvu zdravstva savjetnici, pomoćnici ministra, šefovi odsjeka za neke poslove, uz plate, dodatno iz budžeta uzimaju i do 20.000 maraka.”

Navode i sljedeće: “Za redovne poslove iz nadležnosti MUP-a Federacije angažovani vanjski saradnici plaćeni skoro 100.000 maraka.” Ima li reakcije pravosudnih institucija?

“Meni nije ovdje oportuno ono, nomina sunt odiosa, govoriti o pojedinačnim tim predmetima, ali vjerujte da se u zadnje vrijeme vodili neki predmeti koji su vjerojatno imali nekog doticaja s nalazima ureda za reviziju”, rekao je Predrag Kožul iz Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH.

O konkretnim slučajevima eventualne korupcije u državnim institucijama, rijetko ko želi govoriti. Kažu da ne ugroze istrage koje su u toku ili bi eventualno mogle biti pokrenute. Kada je riječ o revizijama institucija na državnom nivou, iz Ureda tvrde da su uglavnom uredne. Niko u prošloj godini nije dobio negativno finansijsko mišljenje.

“Mi smo i ove godine radili reviziju svih 74 institucije BiH, što se tiče mišljenja ove godine imali smo šest mišljenja s kvalifikacijom, dakle četiri mišljenja s rezervom uz skretanje pažnje, dva mišljenja s rezervom, 55 mišljenja bilo je pozitivno uz skretanje pažnje dok je svega 12 mišljenja bilo čisto pozitivno”, objasnio je Jasmin Pilica iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Problem je što institucije ne snose odgovonost čak ni onda kada imaju negativna mišljenja revizora, niti u najvećem broju slučajeva ispoštuju preporuke. Kakva je situacija na polju javnih nabavki zna Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH:

“Agencija za javne nabavke je u 2018. i 2019. podnijela 25 prekršajnih prijava protiv odgovornih lica kada je riječ o zloupotrebi, odnosno kršenju Zakona o javnim nabavkama u dvadesetak dana januara ove godine smo već podnijeli šest. Nećemo stati, zloupotreba ima jako dosta. Barem u ovim slučajevima koje smo procesuirali završili su kaznom koja je simbolična za prekršaje, ali ipak se to lice bio on načelnik, direktor, ministar, mora pojaviti na sudu.”

Koje su to osobe koje su procesuirane zbog izigravanja tenderskih procedura, bar u prošloj godini – direktor Agencije ne otkriva. Na zvaničnoj internet stranici navodi se tek jedan slučaj prvostepene presude iz decembra: U predmetu Junuzović Kopex i RMU Đurđevik izrečene su kazne za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja prilikom javne nabavke dizel goriva. Izrečena je kazna zatvora za tri optužena, novčana kazna za ponuđača Junuzović Kopex i oduzimanje koristi pribavljene krvičnim djelom. Ovo i još mnogo toga svrstalo je BiH među najkorumpiranije zemlje svijeta.

“Predstavljajući sam Izvještaj korupcija je postala zvanična državna politika, politika entiteta, kantona, opština, apsolutno svi procesi počivaju na korupciji i ako ovako nastavimo idemo u ponor”, istaknula je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Pojedinci, nevladin sektor, mediji ukazuju – no ne rješavaju probleme. Pravosudne institucije, prema mišljenju mnogih, najslabija su karika. Nerijetko su i sami akteri kako koruptivnih radnji, ili drugih afera koje ozbiljno narušavaju njihov moralni kredibilitet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad