Salihović: Uskoro konkretne mjere u vezi predmeta Gibraltar

Vijesti 06. maj 201520:01 > 20:06
Tuzilastvobih.gov.ba

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović potvrdio je za N1 kako se vrlo skoro mogu očekivati konkretne mjere u vezi predmeta Gibraltar.

O tome se razgovaralo i na današnjem sastanku u Ljubljani gdje je Salihović razgovaro sa generalnim državnim tužiocem Republike Slovenije Zvonkom Fišerom i najvišim zvaničnicima tužilaštva Slovenije.

“Predmet je otišao daleko i vrlo brzo ćemo imati konkretne odluke”, kazao je Salihović.

S obzirom da je u proteklom periodu procesuiran veći broj različitih krivičnih djela čije se izvršenje odnosilo na Sloveniju i BiH i čiji su počinioci bili državljani Slovenije i BiH, dva tužilaštva u velikom broju predmeta realizovala su međusobne zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć.

Podsjetimo, uhapšenim u akciji Gibraltar se na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminial u vezi s krivičnim djelima finansijskli kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

Poseban akcent stavljen je na saradnju u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti i međusobnu razmjenu informacija i saradnju. Glavni tužilac se osvrnuo i na prošlosedmičnu regionalnu konferenciju o terorizmu naglasivši kako se mora djelovati regionalno.

“Moraćemo se uvezivati u čitavoj regiji. Kao što smo se uvezali kroz predmete ratnih zločina sa Hrvatskom I Srbijom.Terorizam se može jedino sprečavati na način da to vode države. Ne možemo se boriti protiv terorizma lokalno u svojim sredinama, nego moramo biti uvezani. Svi su upućeni u ovo i mogu vam reći da su svi zabrinuti – i Austrija i Njemačka i Švicarska, i mi naravno”, kazao je Salihović.