Grujičić o tri prsta, četnicima… (VIDEO)

Vijesti 31. jan 202008:41 > 08:45
N1

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec Kavalek jučer se sastala sa zvaničnicima Općine Srebrenica. Između ostalog, bilo je govora i o fotografiji na kojoj je nekolicina učenika sa četničkom ikonografijom.

Za načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića “u školi se nije ništa desilo“. 

Na konstataciju reportera N1 Semira Mustafića da, ako je načelnik svih građana Srebrenice, ne može reći da se nije ništa desilo, Grujičić je postavio kontra pitanje “A šta mislite da se desilo?”.

“Fotografija na kojima se nalaze djeca u srpskoj narodnoj nošnji sa šajkačama i šubarama i sa podignuta tri prsta. Vidite kad pobijedi reprezentacija Srbije u košarci, Novak Đoković, da diže tri prsta. Šta znače tri prsta? Bog Otac, Bog Sin, Bog Sveti Duh i mi se tako krstimo. Je li to nekog vrijeđa? Je li nekog vrijeđa zastava RS za koju se zna šta predstavlja i otkad postoji. Može i da se postavi pitanje šta znači zastava BiH, nametnuta zastava koju je neko predložio”, kazao je Grujičić.

Na upit šta je to simboliziralo u prošlosti, odnosno da li su pod četničkom ikonografijom učinjeni strašni zločini i genocid u Srebrenici, Grujičić je ponovo odgovorio kontra pitanjem.

“Da li Bošnjaci dižu dva prsta kada pozdravljaju? Da. Šta znači dva prsta? To rade uglavnom Bošnjaci i može da se podvodi pod različita tumačenja. Četnici su bili antifašisti i vi to dobro znate. Njih su odlikovali i Amerikanci i Englezi i mnoge druge vojske i države. Nisu fašisti kako je tamo naveo”, pita Grujičić.

Mustafić je Grujičiću kazao da je to njegov stav.

“Svako ima svoju percepciju”, odgovorio je načelnik Grujičić.

“Ja ne gledam četnike kao neko ko je samo klao i ubijao. Bilo je pojedinaca u svakoj vojci koji su činili nedjela”, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad