"Najavu referenduma ovaj put treba shvatiti ozbiljno"

Vijesti 16. feb 202017:49 > 19:18
N1

Milorad Dodik u svojoj političkoj karijeri više od četrdeset puta najavio je referendum o nezavisnosti, o odlukama Suda BiH, ulasku u NATO, te priključenju Hrvatske EU.

No ovaj posljednji o statusu RS, a nakon odluka Ustavnog suda, akademik Mirko Pejanović ne smatra još jednim u nizu, naprotiv.

“Samo provođenje referenduma građana u RS za otcjepljenje RS će se proglasiti formalno nevažećim, jer takva mogućnost u dejtonskom ustavu ne postoji. Međutim, to će samo po sebi učiniti političko stanje još težim, još složenijim i možda i konfliktnim”, kazao je Pejanović.

Navedeni koraci vode ukupnoj nestabilnosti BiH i direktnom ugrožavanju mira na što moraju reagirati domaći, ali i međunarodni faktori, dodaje Pejanović.

“U najmanju ruku treba da uslijede vanredna sjednica Predsjedništva BiH, vanredna sjednica Parlamenta BiH, vanredna sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira kojom predsjedava gospodin (Valentin) Inzko, a možda i vanredno informisanje Savjeta sigurnosti UN-a”, istakao je akademik.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH osudili su zapljive poruke člana Predsjedništva iz RS uz opasku kako su odluke Ustavnog suda obavezujuće.

Slično su ponovili i predstavnici zemalja Kvinte nakon sastanaka sa predstavnicima srpskog naroda u državnom vrhu Bosne i Hercegovine, a što je potvrdio i američki ambasador u BiH Eric Nelson

“Prijetnja da će se predstavnici RS povući iz odlučivanja u institucijama BiH je jako ozbiljna i mi pratimo razvoj situacije. Ono na šta se moramo fokusirati jeste teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje. Dodik je govorio o osnovnim promjenama Ustava BiH. Svaki Ustav treba mijenjati kroz ustavne metode i ti važni razgovori se moraju voditi u Parlamentu i mi smo ga pozvali da izbjegava opstruktivne aktivnosti koje neće pomoći postizanje bilo kakvog dogovora”, kazao je Nelson u razgovoru za Radio Sarajevo.

No većina analitičara ocijenila je kako su reakcije međunarodne zajednice za otvoreno podrivanje ustavnog poretka blage. Kada su u pitanju domaće snage, Nihad Čolpa podvlači, pravosudne institucije trebaju konačno početi raditi svoj posao.

Asocija sarajevskih intelektualaca Krug 99 danas je u svom proglasu uputila poziv svim probosanskim strankama kako su kazali da se odupru destabilizaciji države i ostvarivanju ratnih ciljeva. A to je moguće samo ako jedinstveno djeluju

Sličan poziv stigao je iz Naše stranke, no za jedinstveno djelovanje opozicije. “Državna vlast je blokirana, Vlada Federacije BiH nije formirana, većina kantonalnih vlada zavisi od nekolicine pojedinaca, dok u RS-u na snazi imamo faktički jednopartijski sistem. Zbog svega navedenog glavni odbor Naše stranke pozvao je na konsolidovanje opozicije i svih progresivnih snaga u BiH u cilju pobjede nad”, kako navode u saopštenju, “etnonacionalnim principom vladavine, koji bosanskohercegovačko društvo vodi ka kolapsu”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad