Izetbegović: Raspodjelu novca u FBiH ćemo dogovoriti u narednim danima

Vijesti 11. apr 202015:39 > 16:32
FENA/Hazim Aljović

Postigli smo solidan dogovor. Pomogli smo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i vladama, kazao je danas u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon što je održan sastanak sa predstavnicima MMF-a i Evropske unije.

Izetbegović je otkrio u kojem procentu će se dijeliti novac od MMF-a bh. entitetima.

“Procenti su 62 posto za FBiH, dakle kredit koji će vratiti, i 38 posto RS-u. Odvojit ćemo po pola procenta za Brčko. Unutar Federacije nastavit ćemo dogovor jer kantoni nose veliki dio u borbi sa virusom. Dakle, dogovorit ćemo te procente u sljedećim danima”, otkrio je lider SDA.

Izetbegović je kazao kako su se na današnjem sastanku dogovorili i da se podrži formiranje jednog koordinacionog tijela “koje će na dnevnoj bazi se baviti osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama”.

“Ovo tijelo će sačinjavati, prije svega, predsjedavajući Vijeća ministara i dva entitetska premijera. Uz njih će biti potrebni ministri, poput ministra vanjskih poslova, sigurnosti itd.”, rekao je na kraju Bakir Izetebgović.

Podsjećamo, u Sarajevu je uspješno završen sastanak, koji je danas održan između lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a, na kojem je dogovorena pomoć od 330 miliona eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad