Podić: Ovo je krivično djelo širih razmjera, država ne radi ništa

Vijesti 29. apr 202008:56 > 09:06
N1

Anes Podić iz udruženja Eko akcija jutros je bio gost programa N1 gdje je govorio o izgradnji mini centrale na području Foče. Radi se o rijeci Bjelavi gdje se skupa sa mještanima Foče protivi gradnji mini hidroelektrane.

Poštujući sve propisane mjere u vrijeme pandemije korona virusa, mještani nisu dozvolili radnicima preduzeća “Srbinje putevi” da prođu na lokaciju gdje izvode pripremne radove na izgradnji hidrocentrale.

“U BiH je moguće da napravite desetine kilometara puta bez dozvole, da srušite na stotine metara drveta i ništa se ne desi. Ovo je činjenje krivičnog djela širih razmjera ali država ne radi ništa. Niko nije tražio dozvole, a investitori rade i dalje. Stotine inspektora, hiljade policajaca i pravna država ovdje ne postoji”, kazao je Podić za N1.

Dodaje da investitori imaju koncesioni ugovor, ali da je to samo jedna od dozvola.

“Koncesioni ugovor je jedan korak, da dođete do centrale morate dobiti niz dozvola; ekonomsku, građevinsku. Investitor od svega toga ima samo koncesioni ugovor. Imate povaljanu šumu, stotine stabala”.

Ističe da ovakva vrsta el. energije nije potrebna BiH, te da se gradi radi profita privatnika.

“Ovakva vrsta električne energije BiH nije potrebna. Cijeli modul malih centrala je uspostavljen da bi se privatnici obogatili, ne da proizvode energiju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad