Uoči sutrašnje mise za žrtve Bleiburga: Osude i odobravanja

Vijesti 15. maj 202019:00 > 19:05
N1

Fotografija obješenih Sarajlija u znak sjećanja na proljeće 1945, za vrijeme režima Nezavisne države Hrvatske, dan uoči najavljene mise, još je jedan podsjetnik na žrtve ustaškog režima. Ono što se desilo te godine danas se posmatra sa dva aspekta. Kakogod, jasno je - misa za žrtve Bleiburga bit će održana u Sarajevu, sutra 15 minuta nakon podne.

Još od dana kada je misa najavljena – stizale su reakcije, uglavnom one političke, danas i jedna od najveće jevrejske organizacije koja se bavi ljudskim pravima.

Da mogu lično reći papi, rekao bih mu da ovo nije ispravna ceremonija, većina njih, ne svi – ali većina su krivi – bili su članovi ustaša“, izjavio je Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Vizenta.

Iako je konsenzus u ovoj zgradi rijetka pojava, održavanje mise problematično je u očima sva tri člana bh. predsjedništva.

Milorad Dodik je tako kazao: “Najava mise za žrtve Bleiburga ‘na sva zvona’ sugerira sumnju da neko preko vjerskog obreda pokušava da rehabilituje ustaški pokret od čijeg zla se srpski narod ni nakon 75 godina biološki nije oporavio”

Još jednom, ovim putem pozivam građane Sarajeva da ne nasjedaju na ustaška lukavstva koja imaju za cilj da Sarajevo i njegove građane prikažu kao neprijatelje katoličanstva i Hrvata, samo zbog toga što imaju jasan i izgrađen stav o tome da su molitve za fašiste, u potpunosti anticivilizacijski čin“, poruka je Željka Komšića.

A Šefik Džaferović je rekao da “misli da se radi o smišljenoj stvari, od krugova kojima ne odgovaraju Sarajevo i BiH onakvi kakvi zapravo jesu, da se oduzme taj slobodarski duh, taj kapital koji Sarajevo ima kao grad koji je skoro četiri godine bio pod opsadom“.

A taj grad pripada svima u Bosni i Hercegovina i ne može jedna strana odlučivati o aktivnostima u njemu, stava je Dragan Čović:

Zadiranje kakvom svjedočimo je narušavanje vjerske slobode i prava naroda na vjerske obrede. Civiliziran čin poklanjanja palim žrtvama i molitve za njih narušen je povezivanjem s nečim što ova misa nije. Bez obzira koliko to netko takvim želio prikazati, u misi nema mjesta za mržnju i ekstremizam, to nikada neće biti njezina komponenta“.

Iz SDA odgovoraju da HDZ ponovo ovo stanje pokušava predstaviti kao napad na hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i podsjećaju:

I predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je kazao da obilježavanje Bleiburga nema nikakve veze sa čašću i predstavlja neprikladnu upotrebu kršćanske vjere”.

A onda reakcija za reakcijom – od netrepeljivosti do podrške, oglašavali su se svi – Jevrejska zajednica, Ambasada Izraela, političke stranke i lijeve i desne, ministri – kako naši, tako i susjedni. Sve je eskaliralo danas u državnom Parlamentu.

Poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka uputili su prijedlog za rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima. HDZ-ov Nikola Lovrinović im je potom poručio da su nevjernici.

Nema te države na svijetu, nema koja će reći biskupu katoličke crkve da on može ili ne držati misu, dakle rezolucija može danas se donijeti bilo kakva, ali misa će se održati, neće se održati samo ako tako biskup odluči“, rekao je Nikola Lovrinović, HDZ BiH.

A odlučeno je već – misa će biti održana, a u isto vrijeme i mimohod članova SABNOR-a, koji su i danas u centru Sarajeva uputili jasnu poruku “i mi smo antifašisti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad