Dan kad je Drvar ušao u istoriju: Spašen Tito, poraz nacista

Vijesti 25. maj 201518:15 > 19:10
N1

Pet njemačkih zračnih eskadrila bombardovalo je Drvar na današnji dan 1944. godine. Nakon bombardovanja, 730 padobranca i jedriličara spustilo se na tlo sa namjerom da ubije ili zarobi Josipa Broza Tita. No, operacija nije uspjela. Među prisutnima na obilježavanju godišnjice desanta na Drvar bila su i dva učesnika odbrane.

Cvijeće i vijenci na ostacima spomenika Narodnih heroja Drugog svjetskog rata. Srušen je u ovom posljednjem ratu.

Počast je odata i narodnom heroju Mariji Bursać.

Desant na Drvar zatekao je goloruki ali borben narod. Nacistima su se prvo suprotstavili stanovnici Drvara. Svjedoci, kažu da je jedna djevojka svojim tijelom zaklonila vidik tenku.

“Ovo je herojski grad. Ova zemlja je natopljena krvlju. Jer ovdje nije bilo oružane sile, partizana”, tvrdi Ljubo Babić, pripadnik Šeste ličke brigade.

Šesta lička brigada za samo nekoliko sati, nakon desanta, stigla je u Drvar. Borba je trajala 11 dana. Živote je izgubilo 6.200 Jugoslovena. Ali, osujećen je plan da se ubije ili zarobi vrhovni vođa.

Desant na Drvar, prvi je njemački neuspješan desant ove vrste. Neprijatelj je poražen. Tito i delegacije iz Velike Britanije i bivšeg SSSR-a su spašeni.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.