VSTV možda ostaje bez evropskog novca, ali Tegeltija se ne sekira

Vijesti 08. jun 202018:16 > 18:17
N1 (Arhiv)

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH uskoro bi moglo ostati bez evropskog novca, jer rezultati dosadašnjih ulaganja danas nisu vidljivi. Predsjednik ove pravosudne institucije navodi kako je VSTV svakako na budžetu. Institucija će nastaviti raditi. A za zastoj u reformama krivi druge institucije koje su van snage stavljale određena rješenja koja je VSTV usvajala. Mnogo se očekuje i od zakonodavca u smislu izmjena Zakona o VSTV-u. No, Parlament BiH od konstituisanja 2018. godine u permanentnoj je krizi.

Evropska komisija posebno žali što Visoko sudsko i tužilačko vijeće nije uspostavilo smislen sistem provjere integriteta, onako kako je preporučila Komsija, ali i nezavisni ekspert za pravosuđe, Reinhard Priebe.

“Evropska komisija je obezbjedila više od 30 miliona eura u proteklih petnaest godina za jačanje nezavisnosti, integriteta i efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, posebno direktnim dodjeljivanjem sredstava Visokom Sudskom i Tužilačkom Vijeću Bosne i Hercegovin. EU žali što postoji otpor unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i šire prema provođenju ključnih reformi”, kaže Ana Pisonero-Hernandez, glasnogovornica EK-a.

“Ta riječ integritet, ako pogledate sve ranije izvještaje EK-a, ako pogledate sve ono što je dolazilo što pismo što kroz izjave, ta riječ integritet ustvari je glavna riječ u svim izvještajima i zbog toga oni toliko insistiraju na tome”, pojašnjava Semir Mujkić, urednik BIRN-a.

Zbog izostanka reformi, Komisija razmatra koliko su ulaganja u bh. pravosuđe uopšte učinkovita. Ističu kako je vladavina prava ključni kriterij ka putu zemlje u članstvo Unije. No, ona izostaje, a samim tim podriva napredak zemlje. Razočarenje u rad VSTV-a nije krio ni prvi čovjek Delegacije EU Johann Sattler prilikom posjete Tuzli.

“Nije nikakva tajna da u ovom trenutku nismo zadovoljni. Vi ćete se prisjetiti krajem prošle godine objavljenog Priebeovog izvještaja i mi očekujemo kada u nešto ulažemo da vidimo rezultate. Razmatramo rad VSTV-a očekujemo mnogo više, ali i od zakonodavca očekujemo da urade svoj dio posla imajući u vidu potrebne izmjene Zakona“, ističe Sattler.

Poslovnik sa novim odredbama o imenovanju, Pravilnik o prikupljanju imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, novi Pravilnik o ocjenjivanju – sve su to u skladu s preporukama Komisije izmijenili članovi VSTV-a, navodi predsjednik institucije Milan Tegeltija. No, Agencija za zaštitu ličnih podataka, kao i Sud BiH pojedine pravilnike su stavili van snage. Stoga Tegeltija poručuje:

“Nije fer, niti je u duhu partnerstva fakturisati zastoj u reformama VSTS-u, koji je uložio ogroman napor u zadnje dvije i po godine kako bi usvojio sve ove reformske akte, a čija opstrukcija je van njegove volje i moći. U svakom slučaju razumijem i čak dijelim frustraciju EU, ali je problem jednostavno pogrešno fakturisan”.

Ako dođe do obustave finansiranja reformi, zahvalit ćemo se i nastaviti raditi, navodi Tegeltija. VSTV se finansira iz budžeta i neće, biti obustava u radu. Izvještaj Evopske komisije, Priebeov izvještaj, pa na koncu i posljedni komunike PIC-a pokazuju da je stanje u pravosuđu katastrofalno, napominje predsjedavajući Istražne komisije Parlamenta BiH, koja je nedavno počela s radom, Damir Arnaut.

“Sprega politike i pravosuđa to su neke stvari koje su rečene na PIC-u, nezavisnost pravosuđa, i kompetencije odnosno profesionalnost pravosuđa i sve to proizilazi iz niza afera koje nisu počele aferom “potkivanje”. Možda je ta afera bila jedna prekretnica koja je pokazala koliko je stanje loše, a pogotovo što je to VSTV pomeo pod tepih”, podsjeća Arnaut.

Nepovjerenje bh. javnosti prema pravosuđu je ogromno. A to ni međunarodna zajednica više neće tolerisati. Sve su glasnije poruke da – Bosna i Hercegovina neće više napraviti niti jedan korak ka Evropskoj uniji dok ne sredi pravosudni sistem

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad