Javne nabavke u RS-u u doba korone

Vijesti 10. jun 202018:14 > 19:34
N1

Sa opadanjem krive koja predstavlja epidemiološku situaciju, raste kriva koja ukazuje na nivo koruptivnih radnji. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske proveo je nabavke u vrijednosti od 26,3 miliona KM bez procedura predviđenih Zakonom o javnim nabavkam. Od toga je skoro 22 miliona vrijednih direktnih ugovora sa jednom firmom.

Za nabavku respiratora i potrošnog materijala 2 miliona i 170 hiljada, za maske, rukavice i višekratna odijela milion i 800 hiljada, za potrošni medicinski materijal potreban za suzbijanje korona virusa skoro 11 miliona, te za ventilatore za intenzivnu njegu 6,7 miliona isplatio je Fond zdravstvenog osiguranja firmi Medietik d.o.o. Banjaluka. Četiri ugovora, vrijedna 21,7 miliona sklopljena su direktno bez primjene Zakona o javnim nabavkama, navode u Transparency International.

“Vidjeli smo i stavove Agencije za javne nabavke koja je jasno dala do znanja da izuzeća iz zakona se mogu dešavati samo u situacijama krajnje, krajnje hitnosti kada je bukvalno u pitanju nekoliko sati, a ovo se provodilo u dužem jednom periodu”, rekla je Ivana Korajlić, direktorica Transparency International.

Svi postupci javnih nabavki su provedeni u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama, koji se odnosi na Izuzeća od primjene ovog zakona, saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja i naveli da je tvrdnja da su nabavke vršene bez primjene zakona netačne.

“Hitnost koja je izazvana pandemijom virusa korona, kada je cilj da se zdravstveni sistem što prije obezbijedi neophodnom opremom, diktirala je izbor vrste postupaka, što je, između ostalog, bio i stav Agencija za javne nabavke BiH”, odgovorili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske 

Na pitanja o načinu sklapanju ugovora sa FZO iz firme Medietik d.o.o. nisu odgovorili ali jesu demantovali jučerašnje navode predstavinka PDP-a da su VG ventilatore za intenzivnu njegu nabavili za 50 hiljada, a Fondu prodali za 150.000 KM.

“Nabavna cijena respiratora bila je 59.500 evra, bez troškova uvoza, špedicije i transporta do samog odredišta, dok je prodajna cijena bila 134.455 KM, jer je ovo preduzeće platilo uvoznu špediciju i manipulativne troškove”, kazali su iz Medietika.

Sa druge strane predsjednik PDP-a i danas pozivajući se na podatke Privremene istražne komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tvrdi da je Medietik ostvario korist veću od četiri miliona KM.

“Osmog aprila FZO potpisuje ugovor sa firmom Medietik iz Banjaluke o navaci 50 ventilatora po cijeni od 157.312 KM, a ukupno 7.865.634 KM sa rokom isporuke 24.4.2020. godine. Po ugovoru isplaćuje odmah avans od šest miliona KM. Firma ne ispunjava rok iz ugovora nego isporučuje respiratore tek 14. maja po cijeni od 59 hiljada KM, ukupno 2.950.000 po informaciji koju smo dobili kao članovi privremene istražne komisije koju smo dobili od Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 

Opozicija u Republici Srpskoj zahtjeva formiranje anketnog odbora po pitanju javnih nabavki u Narodnoj skupštini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad