Za Njemačku nisu sporni testovi iz BiH, nego laboratorije

Vijesti 23. jun 202017:46 > 21:07
N1

Ukupno 63 osobe pozitivne su na korona virus u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata. Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеn је јеdаn smrtni slučај kоd kојеg је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcu stаriје živоtnе dоbi sа udružеnim оbоljеnjimа iz Dоbоја.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija o tome da Njemačka ne priznaje testove urađene u BiH iz instituta Robert Koch su odgovorili na upit N1 ističući da nisu sporni testovi nego laboratorije koje nisu po ISO standardima

“PCR testovi općenito su prihvaćeni iz svih država članica EU i sa spomenutog popisa država, pod uvjetom da se ispitivanje provodi u kvalificiranoj (akreditiranoj) laboratoriji (npr. ISO 15189, ISO / IEC 17025 ili referentna laboratorija WHO). Da li je neka država na popisu odlučuje (nakon detaljne istrage) njemačko ministarstvo zdravstva, savezni ured za vanjske poslove i savezni ministar unutrašnjih poslova”, kazali su iz Instituta.

Daleko od standarda vrši se i obavještavanje rezultata testiranih. Od šest do pet pozitivnih brojka je zaraženih u Gerontološkom centru u Sarajevu. Greška se potkrala prilikom očitanja rezultata jednog testa. Bio je negativan.

“Jedan nalaz je pogrešno očitan. S Kliničkog centra su pogrešno očitali nalazi, izvinuli su se, zvali su i rekli da je korisnica negativna”, kazala je direktorica Gerontološkog centra Sarajevo Melisa Alibašić-Hadžić.

U međuvremenu, poštujući pravila nadležnih iz zdravstvenog sistema, korisnica je bila smještena u izolatorij zajedno sa ostalima.

“Danas smo je vratili u izolaciju, sama će biti u sobi, sve vrijeme od trenutka uzimanja brisa ona je imala zaštitnu masku i bila je na socijalnoj distanci, te se nadamo da će ostati i dalje negativna”, kazala je direktorica.

Osim greške pri očitavanju nalaza, našoj redakciji obratili su se i oni koji više od 48 sati čekaju na očitanje odnosno, postoje rezultati ali ne i imena onih koji su testirani. Razlog svemu, kako su za N1 potvrdili iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva, greška na infomatičkom sistemu. Tvrde razloga za paniku nema i poručuju: koronavirus je izgubio svoju potentnost i virulentnost.

“Trenutno na KCUS-u smješteno je 18 pacijenata, svi pacijenti su stabilni niko nije na respiratoru, uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama, ponavljam još jednom govori u prilog o manjoj virulentnosti i potenciji virusa”, kazala je Aida Pilav, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH.

Banjalučki gradski štab za vanredne situacije, iz preventivnih razloga, u domovima za starije osobe zabranjuje posjete . Poručuju: neće biti radikalnih mjera

“Mi u protekle skoro tri sedmice u Banjaluci nismo imali letalnih, odnosno preminulih. I da imamo jedno ili nijedno na respiratorima sa stanjem teže kliničke slike, sve to govori da ipak virus slabi, da je prisutan u populaciji, da nije nestao i da očito neće još dugo vremena nestati”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

“Sada je najveća odgovornost na pojedincima, te još jednom apelujemo na građane da se u skladu s tim i odnose prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kako bismo sačuvali svoje zdravlje, a i zdravlje naših ukućana”, kazala je Nevena Todorović, doktorica.

Nakon 47 dana prve brojke pojavile su se i u BPK-u. Zaražen je doktor u Kantonalnoj bolnici.

“Riječ je o ljekaru iz KB Goražde koji je zadnje dvije sedmice bio na godišnjem odmoru i nije bio na radnom mjestu”,

26 novozaraženih u RS-u i 37 u Federaciji posljednji su izvještaji entitetskih zavoda zdravstva, no s obzirom na slučaj u sarajevskom Gerontološkom centru s pravom se pitamo da li se u ovoj brojci nalaze i pogrešno očitani nalazi. I ko će i da li će u zdravstvenom sistemu za ovakve propuste preuzeti odgovornost?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad