Apel mladih liječnika UKC RS: "Odavno smo u crvenom"

Vijesti 12. jul 202021:20 > 21:23
N1

Dok svakodnevno raste broj zaraženih, mladi liječnici Kliničkog centra RS upozoravaju kako su na izmaku snaga. “Odavno smo u crvenom”, kažu, a građanima poručuju da njihove vapaje za poštovanje mjera shvate ozbiljno.

Pet mjeseci borbe s koronom, umorilo je zdravstveni sistem, iscrpilo ljekare. Iako mladi i izdržljivi, specijalizanti i doktori sa više klinika UKC RS danas su zavapili:

“Ja sam trenutno izašla iz vizite prije pola sata. Mogu da vam kažem da je veliki broj pacijenata u bolnici, da su to teške kliničke slike. Želim da se obratim svim građanima, prvenstveno mladim ljudima”, rekla je Tanja Macanović Kostić sa Klinike za infektivne bolesti.

Znam da je teško nositi masku, znam nije nikome lako, ali vjerujte mi na Klinici za infektivne bolesti maske nosimo od oktobra mjeseca, kada su se pojavile prve respiratorne infekcije.

“Moje iskustvo je takvo da sam bio svjedok mnogih mladih ljudi koji su bili zaraženi neodgovornim ponašanjem. Nakon nekoliko dana dolaze njihovi roditelji, ili članovi domaćinstva koji su došli sa takvom kliničkom slikom da se bore za dah”, kazao je Miloš Majstorović iz COVID ambulante UKC RS.

“Ovo je naš vapaj. Zaista smo izgubili trenutno kontrolu nad virusom. Virus je iznenađujući za sve nas. Ni temperatura, ni ijepo vrijeme, ništa nam nije pomoglo. Svjedoci ste da u posljednje vrijeme su preminuli srednje, čak i mlađe životne dobi. Neki su bez ikavih komorbiditeta. Zaiasta je vrijeme, grubo da kažem, da se svi dozovemo pameti”, poručila je Renata Tamburić iz COVID klinike UKC RS.

Dozvati se pameti, znači držati distancu, nositi maske, smanjiti kontakte, izbjegavati porodična slavlja, privatne žurke, kafiće. Sve više obolijevaju mladi, a UKC bilježi više od 140 oboljele djece.

“Imamo zaraženih među maloljetnom populacijom, malom djecom, jednomjesečne bebe i slično”, rekao je Pavle Arambašić iz COVID bolnice UKC RS.

Gojko Arežina sa Klinike za plućne bolesti UKC RS je dodao:

“Lijeka nemamo za ovu bolest, svi koji se zaraze su prepušteni na milost i nemilost samom virusu. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo, ali direktnog lijeka za liječenje ovakve bolesti mi nemamo.”

“Stepen neodgovornosti pojedinca kretao se u dijapazonu od opuštenosti, do, sada su već u fazi kada su previše raspušteni”, dodao je Goran Bokan, COVID bolnica UKC RS.

Koliko su velike posljedice prelaza od opuštenosti do raspuštenosti, tek će se vidjeti u narednim danima. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 3.185 slučajeva virusa korona, a preminulo je 138 osoba. “Veliki brojevi će dovesti do velike smrtnosti”, upozorava i menadžment UKC-a.

Posljedice bi osim po stanovništvo, mogle biti kobne i po zdravstveni sistem. A šta tada?

“Na osnovu viđenog, mogu da kažem, da skrenem pažnju da su naši zdravstveni radnici, preumorni od rada u neljudskim uslovima pod punom opremom. Najviše boli i poražavajuće je da su zato zaslužni i krivi pojedinci koji se ne pridržavaju mjera i pravila”, riječi su doktora Miljana Tešića iz COVID bolnice UKC RS.

“Naš zdravstveni sistem je jako opterećen. Ukoliko virus nastavi da se širi ovim tempom, nećemo moći da pružimo adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna”, kazao je Marko Lugonja, doktor Opšte i abdominalne hirurgije UKC RS.

N1: Koliko još može da izdrži sistem, ovim tempom?

“Teško je reći tačno, koliko dana možemo izdržati, ali ako se nastavi ovaj trend bojim se da će situacija kroz nekoliko dana biti drugačija”, izjavio je Emil Vujić iz COVID ambulante UKC RS.

Drugačija, na gore i to drastično.

Mladi ljekari UKC RS žele da se čuje nihov apel, vapaj. Vapaj upućen pojedincima, građanima uz poruku “smanjite kontakte”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad