Srbija i RS usaglašavaju jezičku politiku: Ćirilica dio nacionalnog identiteta

Vijesti 28. jul 202018:56 > 19:48
TANJUG/Dragan Kujundžić

Srbija i Republika Srpska (RS) usaglašavaju jezičku politiku, kako u vezi sa zakonskom regulativom koja se tiče službene upotrebe jezika i pisma, tako i raspoloživim mjerama zaštite i očuvanja ćirilice, kao neizbrisivog dijela nacionalnog identiteta, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Na današnjem sastanku delegacija ministarstava kulture i prosvjete Srbije, i Ministarstva prosvjete i kulture RS, predvođenih ministrima Vladanom Vukosavljevićem i Natalijom Trivić, i državnim sekretarom Dušanom Kićovićem, dogovoreni su dalji zajednički koraci na usaglašavanju jezičke politike dvije strane.

“Ovo Ministarstvo već tri godine insistira na određenim izmjenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, i mi vjerujemo da će upravo ovo usaglašavanje sa Republikom Srpskom doprinijeti da sve norme, kada je riječ o jeziku i pismu, u obje zemlje budu identične i naravno u skladu sa ustavima matičnih zemalja”, rekao je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

On je dodao da je očuvanje i zaštita ćiriličnog pisma, kao tradicionalnog izraza kulturnog identiteta, pitanje od visokog interesa za srpski narod i u RS i u Srbiji, ali i gdje god da on živi.

Prvi rezultati rada stručnih timova, čije aktivnosti će koordinirati odbor sastavljen od predstavnika tri ministarstva i stručnjaka iz oblasti lingvistike, mogu su očekivati sredinom septembra ove godine.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da je usaglašen zajednički stav kako su jezik i pismo odlike svakog naroda pa tako i srpskog naroda koji živi s jedne i druge strane Drine, a što je prethodno definisano zajedničkom Poveljom o srpskom kulturnom prostoru, potpisanom u Sremskim Karlovcima marta 2019. godine.

Ona je istakla da EU deklarativno podržava izmjene određenih dokumenata koji regulišu status jezika i pisma svakoga naroda, pa tako i srpskog, što nikako ne ugrožava ostale konstitutivne narode u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad