Roditelji iz Vrbanjaca neće odustati ni nakon tri godine

Vijesti 02. jun 201518:32 > 18:39
N1

Još traje sada već trogodišnji problem djece i roditelja bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima kod Kotor Varoša. Pred sam kraj školske godine inspekcija je, zbog nedostatka dokumentacije, zatvorila istureno odjeljenje škole "1. mart" iz Jelaha.

Do prije para dana ovdje su djeca bošnjačke nacionalnosti pohađala nastavu sa grupom nacionalnih predmeta i na bosanskom jeziku.

Iako nastava u svim školama u BiH traje do sredine juna, za djecu koja pohađaju nastavu u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Vrbanjcima vrata škole su zatvorena.

Ključ u bravu stavio je prosvjetni inspektor. O.Š. “Prvi mart” iz Jelaha nije uputila inicijativu za otvaranje područne škole, tvrde u Inspektoratu RS. Bez inicijative, resorno ministarstvo ne daje odobrenja za rad.

Oni ne posjeduju rješenje Ministarstva prosvjete kojim se potvrđuje ispunjenost uslova za početak rada škole i izvođenja nastave, niti posjeduju bilo kakvu dokumentaciju koju izdaju nadležni organi“, rekla je Dušanka Makivić, potparol Inspektorata RS.

Sa dokumentacijom ili bez, nastava se održavala od oktobra prošle godine. Predavači škole “1. mart” držali su časove i pripremili 81 učenika za polaganje završnih testova u Jelahu. Roditelji ističu da njihova borba za ravnopravnost traje tri godine i da neće odustati.

To je neko rješenje da naša djeca ne gube školske godine i ne propuštaju gradivo. Upisali smo djecu u Jelah u školu, ovdje su obavili instruktivnu nastavu sad idu na polaganje i nećemo odustati dok se ne ispune naši uslovi bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta“, rekao je roditelj Nežad Smajlović.

Roditelji su do sada dva puta tužili O.Š. Sveti Sava u Kotor Varošu i Ministarstvo prosvjete RS za dikriminaciju. Oba puta tužba je odbačena kao neblagovremena.

I roditelji djece iz Konjević Polja tužili su O.Š. Petar Kočić iz Srebrenice i resorno ministartvo za diskriminaciju. Slučaj nikada nije dobio epilog. Odlukom Ustavnog suda BiH utvrđena je povreda prava velikog broja roditelja i djece.

Sa druge strane nedostatak grupe nacionalnih predmeta i ćirilice problem je učenika srpske nacionalnosti u Glamoču.

Roditelji iz Vrbanjaca ističu da se bore za djecu svih nacionalnosti u BiH.