Kada će se nabavljati vakcina protiv Covida 19

N1

U BiH zabilježeno je 320 novih slučajeva zaraze, sedam osoba je preminulo. Stručnjaci navode kako situacija stagnira, iako bi bilo dobro da broj zaraženih opada, jer se bliži i vrijeme vakcinacije protiv sezonske gripe. Ipak, još je ključno pitanje, kada će se nabavljati vakcina protiv Covida 19.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana dala je saglasnost da se uđe u proceduru nabavke vakcine protiv coronavirusa putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19. Alen Šeranić, ministar zdravstva RS takođe je naglasio da je isto uradila i Republika Srpska.

“Na sjednici Vlade Srpske usvojena je informacija u vezi sa “Kovaks” sporazumom, prema kojem BiH staje u red za nabavku vakcina putem globalnog mehanizma kojem je priključeno oko 170 zemalja, a drugi način da se dođe do vakcine je onaj koji je povela Vlada putem Predstavništva Srpske u Rusiji, ali svaka vakcina koja dođe mora da bude bezbjedna, kvalitetna i efikasna”, rekao je Šeranić.

Među tih 170 zemalja bile su i vodeće sile Evrope Njemačka i Francuska, ali one neće nabavljati vakcinu ovim putem, iako podržavaju isti. Amerikanci najavljuju uskoro da će se vakcina koristiti i u SAD-u, Kinezi takođe u njihovoj zemlji. Zanimljivo je da su kritičari ruske vakcine, sada ipak promjenili mišljenje o istoj. Navode kako je cijeli svijet blizu vakcine, ali da je ruska, ipak dobra.

“Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana“, rekao je naučnik Ivan Đikić.

U našoj zemlji ipak ključno je da se građani vakcinišu protiv sezonskog gripa, iako ove dvije vakcinacije se ne mogu povezati. Pojedini smatraju da je sa vakcinom protiv sezonskog gripa trebalo već početi, dok drugi misle da je preuranjeno.

“Vodeći računa da smo mi malo tržište, ali ono što su naše informacije koje mi dobivamo od dobavljača, jer vakcina mora doći od dobavljača, biti registrovana itd. Dakle, imamo dosta povoljne informacije da će blagovremeno biti. Nije trebalo početi, ne znam zašto bi trebalo početi. Obično to vakcinisanje bude 6 nedelja, prije nego što dođe do tipa te vakcinacije“, rekla je Aida Pilav iz Kriznog štaba KS.

Infektolog Ednan Drljević rekao je kako je ove godine predviđeno da se vakcinacija izvrši što ranije, jer u Evropi za sve zemlje je obavezna vakcinacija protiv upale pluća kod starijih ljudi do 65 godina.

“Daje se i jedna i druga vakcina, a u mnogim zemljama se očekuje vakcinacija do kraja godine i protiv COVID-a tako da za gripu treba početi što ranije”, rekao je Drljević.

Još uvijek se ne zna da li je moguće istovremeno biti zaražen sezonskom gripom i coronavirusom, jer se o njemu još uvijek saznaju novi detalje. Ipak, stručnjaci preporučuju da se obavi vakcinacija protiv sezonske gripe, kako bi izbjegli i ovakav scenario u budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad