Akcija "Gibraltar": Predao se Ejub Kučuk

Vijesti 23. okt 201410:30 > 10:40
SIPA

U jutarnjim satima, osumnjičeni Ejub Kučuk, koji se za vrijeme provođenja akcije "Gibraltar“, nalazio u inozemstvu, stupio je u kontakt s pravosuđem i policijom i predao se SIPA-i.

Nakon predaje, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, realiziran je pretres stana i prostorija koje koristi osumnjičeni, nakon čega će biti predat postupajućem tužiocu.

 Tužilac i njegov tim, radili su intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode. U zakonskom roku, tužilac će uputiti prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu. Pritvor će biti zatražen iz razloga opisanih u članku 132. ZKP BiH, a između ostalog bit će zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. 

Tužilaštvo BiH zahvalilo se svim policijskim službenicima iz SIPA-e i entitetskih policijskih agencija, koji su učestvovali u realiziranju ove akcije, kao i kolegama iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, koji su pružili međunarodnu pravnu pomoć u ovom predmetu. 

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice protiv osoba odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.