Podić o zagađenju zraka: Od 2013. imamo istu reakciju vlasti

Vijesti 10. nov 202018:17 > 18:22
N1

Anes Podić, iz Udruženja "Eko akcija" za N1 je govorio o zagađenom zraku u BiH, kao standardnoj pojavi u ovom dijelu godine zbog raznih faktora. Kako je kazao, samo nas promjene vremena mogu spasiti od zagađenja.

“Trenutno uobičajena situacija za novembar. Mi početkom sezone grijanja imamo posljediću povećanog zagađenja koje kulminira obično u decembru. I pored toga što su izbori, političari ne žele da imaju bilo kakve ideje kako da riješe probleme sa zrakom. Ulazimo u još jednu zimu gdje nas samo promjene vremena mogu zaštititi”, kazao je Podić.

Poručuje da iako je u kotlini, Sarajevo je bilo na putu da dobije borbu protiv zagađenog zraka.

“Sarajevo jeste smješteno u kotlini, ali je bilo na dobrom putu da dobije bitku sa zagađenim zrakom. Onda poslije rata se desila opća neuređenost, jako puno individualne stambene gradnje bez ikakvog reda, izgleda da su vlasti svjesno ušle u taj problem”.

Podić je kazao da s ovakvim ponašanjem se ne ostavlja šansa da se dobije bitka protiv zagađenog zraka.

“Ne ostavljamo mogućnost budućim generacijama da ikada ovu bitku dobije. Ovo što ovi naši načelnici neprestano propagiraju kao razlog, nije nikakav razlog nego uništenje ovog grada”.

Vlasti ovaj problem pretvaraju u marketing koji se ponavlja, istakao je.

“Vlastima je ovaj izborni period od 4 godine nedovoljan. Neće na ovome dobivati izbore, pa se to pretvori u nekakav marketing koji se ponavlja. Imamo iste reakcije vlasti; problem se ignoriše, pa se onda neke mjere koje su kozmetika pokušavaju predstaviti kao rješenje. Ministar okoliša je ove godine izašao sa prijedlogom zabrane grijanja ugljem. Prvi put da smo čuli nakon nekoliko godina da to neko uopšte kaže. Nijednom nismo čuli da je neprihvatljiva izborna gradnja i tako se kupuje vrijeme da bi građevinski lobi mogao izgraditi sve što poželi”.

Još je kazao da se ovim problemom bavi već sedam godina, ali bez pomaka.

“Mi smo se ovim problemom počeli baviti 2013. godine i od tada su iste naše poruke i reakcije vlasti i od tada se apsolutno ništa ne mijenja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad