Marketinška agencija S.V.R.S.A. radila za SDP, a MITA za SDA

Vijesti 24. okt 201413:59 > 14:16
N1

Danas je u Sudu BiH započelo ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenim u akciji SIPA-e, pod kodnim nazivom "Gibraltar".

Ispred Suda BiH se nalazila Tina Jelin Dizdar, reporterka N1, koja je kazala kako je oko 13 sati započelo ročište za određivanje pritvora. Svih devet osumnjičenih su se pojavili na Sudu.

Plamenko Čustović, advokat optuženog Prlića rekao je kako se nada da njegovom branjeniku pritvor neće biti određen iz razloga što se Prliću na teret stavljaju optužbe za koje je on dao izjave prije dvije godine.

Za teške inkriminacije ove tzv. medijsko-marketinške kriminalne hobotnice zna se od 2010. godine. Može se reći da su mnoge osobe iz svijeta politike povezane sa privedenim osobama. Marketinška agencija S.V.R.S.A., Nevenka Kulenovića je radila predizbornu kampanju SDP-a, a firma Mita, čiji je vlasnik Ejub Kučuk usko je sarađivala sa Strankom demokratske akcije.

Sa sigurnošću se može reći da su svi privedeni moćni ljudi iz marketinškog svijeta koji su imali bliske veze sa političarima iz vladajuće strukture Bosne i Hercegovine.

Akcija Gibraltar je iznimno složen slučaj. Agencije, čiji su vlasnici ili zaposlenici osumnjičeni, imale su veliki udio na marketinškom tržištu naše države, sarađivale sa državnim agencijama, velikim kompanijama i osobama iz svijeta politike.

Ono što je sljedeće veliko pitanje jeste ko će sve biti pozvan kao svjedok na suđenju, jer bi ogromna plejada osoba iz javnog života mogla biti upletena u cijeli slučaj.