Zdravstvo RS na koljenima: Zaduženja i otpuštanje radnika

Vijesti 03. jul 201518:20 > 19:12
N1

Stotinu i sedamdeset osoba ostalo je bez posla u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske kao posljedica odluke Vlade da nema novih zapošljavanja i produženja ugovora na određeno vrijeme. Gubici zdravstvenog sektora mjere se desetinama miliona maraka.

Kućni majstori, menadžeri, portparoli, ekonomisti i pravnici zatrpali su Javne zdravstvene ustanove, bune se studenti Medicinskog fakulteta.

U zdravstvenom sistemu postoji višak nemedicinskog kadra i taj kadar opterećuje i Klinički centar i bolnice u RS“, rekao je Radomir jerkić, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta.

Političko zapošljavanje je dovelo do neracionalne raspodjele kadra ali otpuštanje nije rješenje, ističu u Sindikatu.

Pojam konkurs je kod nas izgubio svaki smisao i najviše se primaju ljudi pred izbore. Tada dolazi do primanja svih vrsta zanimanja i profila. Ali za nas nema viška, a onaj ko ih je primao neka vidi šta će i kako će sa njima”, izjavio je Milenko Granulić, Gradski sindikat zdravstva RS.

Problem, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, viška radnika se rješava. Od početka godine, kada je i donesena odluka Vlade, broj zaposlenih se smanjio za 170.

U Fondu zdravstvenog osiguranja podržavaju ovakvu odluku Vlade, te navode da smanjenje broja radnika pokazuje da je odluka opravdana. Istču i da je racionalnije sredstva usmjeriti na poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga nego na plate, kako kažu, viška radnika.

Deficit Fonda mjeri se desetinama miliona maraka. Međutim iz Fonda odbijaju da iznesu tačnu cifru dok se ne završi revizija za 2014. godinu. Ni iz resornog ministarstva ne oglašavju se po pitanju višemilionskih dugovanja bolnica.

Više u prilogu Anđelke Marković.