"Gibraltar": Tužilaštvo BiH nezadovoljno odlukama Suda BiH

Vijesti 25. okt 201410:55 > 12:46
N1

Tužilaštvo BiH je nezadovoljno odlukama Suda BiH da pusti na odbranu sa slobode osumnjičene u akcijama kodnog naziva "Meso" i "Gibraltar".

Iznenađeni su izjavama kako Sud nije bio upoznat sa dokazima i provedenim aktivnostima, te javnosti napominju da su obje ove aktivnosti provedene po naredbama Suda BiH, koji je izdao naredbe za vršenje pretresa i realizaciju aktivnosti u kojima su uhapšeni navedeni osumnjičeni. (Samo u predmetu Gibraltar, bilo je 17 pismenih i 3 usmene naredbe Suda). U predmetu Lijanović i dr. Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je Sud jučer sam ukinuo svoju odluku.

Tužilaštvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilionskog kriminala, a u predmetu Gibraltar, nezakonitosti i finansijske malverzacije su utvrdile i zemlje Evropske unije, Austrija i Slovenija. Smatramo da se ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH poručuje da i dalje neće biti nedodirljivih i da ovo neće ugroziti borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te još jednom napominjemo da u tužilaštvu nema i neće biti montiranih procesa, saopšteno je iz Tužilaštvo BiH.