Sarajevo: Sve više pacijenata sa stomačnim tegobama

Vijesti 18. aug 201514:29 > 14:33
Morguefile.com / Ilustracija

U posljednjih 15 dana među pacijentima koji se javljaju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo vodeće oboljenje kod građana su stomačne tegobe gdje se najveći broj pacijenata žali na mučnine, povraćanje, proljev i bolove u stomaku.

Najveći broj pacijenata koji zatraže medicinsku pomoć prethodno je boravio na izletištima, planinama, rijekama i jezerima ili se vratio sa mora.

Prema riječima direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Sene Softić – Taljanović, pacijenti najčešće na takvim mjestima konzumiraju lako kvarljivu hranu ili piće.

“Hrana koja dva sata stoji na sobnoj temperaturi, podložna je bakterijama, što znači da su ipak nešto pojeli ili popili. Nasreću, nismo zabilježili da se u Kantonu desilo trovanje hranom i da postoji žarište, riječ je o sporadičnim slučajevima”, kazala je Softić – Taljanović za Anadoliju.

Kada je riječ o simptomima, Softić -Taljanović ističe kako su oni relativno blagi. Najveći broj slučajeva se zbrine u hitnoj pomoći dok ljekari napominju kako se pomenute vrste oboljenja mogu liječiti i kod kuće.

“Blagi proljev i povraćanje liječi se u kućnim uslovima, a samo ako pacijent ima više od 20 stolica u toku dana, ako ima krv u stolici i visoku temperaturu onda je obavezno da se javi ljekaru. Tada se radi o trovanju”, kazala je doktorica.

Kada je riječ o kućnom liječenju, napominje kako se treba koristiti dijetalni režim koji podrazumijevaja unos čaja, ali ne pijenjem već naizmjeničnim pojenjem, kao kod djece. Dvopek, prepečeni hljeb ili pečeni krompir bez masnoće također se mogu konzumirati.

Stomačna oboljenja su, prema riječima Softić -Taljanović, izazvana i visokim temperaturama koje su proteklih dana zabilježene u BiH.

“Preporuke za sugrađane su da se za vrijeme visokih temperatura koristi sezonska hrana, voće i povrće. Da se prave obroci samo za jednodnenu upotrebu, izbjegavaju gazirana pića, alkohol i prevelike količine kafe”, istakla je doktorica dodajući kako građani posebnu pažnju moraju posvetiti sladoledima sa automata čije konzumiranje se ne preporučuje zbog lake kvarljivosti.