Vrbanjci: Vjerski objekat već drugu godinu služi kao škola

Vijesti 31. aug 201517:10 > 19:22
N1

Prvi dan škole u Republici Srpskoj ponovo je probudio nezadovoljstvo roditelja djece bošnjačke nacionalnosti. Još nije riješen problem nacionalne grupe predmeta i nastave na bosanskim jezikom u Vrbanjcima, Konjević Polju i Kotorskom.

I ovog septembra, za djecu bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, školske klupe su postavljene u prostorijama Medžlisa islamske zajednice.

Sutra će u te klupe sjesti 71 učenik. Zahtjev roditelja da vrate djecu u O.Š. Sveti Sava i dalje je nacionalna grupa predmeta. Nedavno su pregovarali sa ministrom prosvjete RS. Roditelji kažu da su pristali da se u knjižice i svjedočanstva umjesto bosanski upiše, kao što je u entitetskom Ustavu, jezik Bošnjačkog naroda.

U Glasu Srpske je izašao konkurs za nastavnike za nacionalnu grupu predmeta i trebali smo imati novi sastanak sa ministrom, ali su nas zvali i rekli da od toga nema ništa. Taj dogovor je pao u vodu“, rekao je roditelj Nedžad Smajlović.

Ministarstvo je raspisalo i povuklo javni konkurs. Sve je po slovu Zakona, tvrdi ministar.

“U Vrbanjcima nemate minimalno 18 učenika po odjeljenju, i ako se ova djeca vrate u tu školu. Imam podatke sračunato”, izjavio je ministar prosvjete RS Dane Malešević.

Ni u Konjević Polju nije zadovoljen ovaj kriterij od prvog do petog razreda, tvrdi ministar. Dok su roditelji uputili otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću da im se pridruže u borbi za bosanski jezik.

Pozivaju ih da, prvog dana škole, zajedno isprate djecu na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu.