UKC Tuzla dokaz da nedostatak sredstava nije opravdanje

Vijesti 01. dec 201510:48 > 10:48
N1

Univerzitetsko klinički centar Tuzla nakon razvijanja metode za dijagnostiku fibroze jetre bez biopsije, po prvi puta je u Bosni i Hercegovini izveo novu metodu za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata.

Radi se o etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.

Nermin Salkić, voditelj tima za transplantaciju jetre Klinike za interne bolesti, kazao je u Novom danu da ne smatra da je ovo “revolucinarna” metoda, kako su je pojedini mediji nazvali.

“Ova metoda je relativno stara i koristi se u svijetu 10-ak godina. Nova je u BiH. Naš tim je po prvi put u BiH izveo etanolsku ablaciju tumora od dva centimetra kod jedne starije gospođe (77). Ona nije bila pogodna za operaciju, ali njen tumor, zbog veličine, jest”, rekao je ljekar koji je dodao da ova metoda nije jedina ablativna metoda.

“Ima i drugih koje su možda u nekim drugim segmentima bolje”.

Salkić se našalio kazavši da je alkohol, korišten u etanolskoj ablaciji, prvi put upotrebljen za nešto dobro.

“U tumor smo ubrizgali 96-postotni alkohol koji je doveo do odumiranja ćelija tumora, ali i manjeg dijela okolnog zdravog tkiva. Tumor je u potpunosti uništen i zamijenjen ožiljnim tkivom”.

Sama procedura traje dvadesetak minuta, a pacijent već sljedećeg dana može ići kući. Dodatna pogodnost je da se može ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da tumor u cijelosti nestane.

Gost Novog dana je rekao da se ne mogu “tretirati” svi tumori jer neki mogu dovesti do potencijalno smrtonosih krvarenja.

Do sada su pacijenti u BiH, koji su imali tumore jetre ili jetrene metastaze, koji iz raznih razloga nisu bili pogodni za operativni tretman, za ovakve procedure morali ići van granica BiH. Konačno te tretmane mogu obaviti u BiH, tačnije u Tuzli.

“UKC Tuzla je jedan od lidera kada su u pitanju hematologija transplantacije jetre, uopšte bolesti jetre. Ovo je samo jedna segment onoga što mi planiramo da radimo u UKC Tuzla. Ne treba uvijek tražiti opravdanje u nedostatku sredstava. Neke se stvari mogu uradit sa malim sredstvima. Bitno je da širimo dijapazon usluga i ne dopuštamo da se finansijska sredstva odljevaju iz zemlje na liječenje u inostranstvo, kada ta ista sredstva mogu biti uložen ovdje, u razvoj naše medicine”, zaključio je Salkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.