Vrbanjci: Medžlis i dalje improvizovana škola

Vijesti 27. jan 201618:06 > 19:20
N1

Na području Zvornika i Srebrenice bošnjačka djeca u školi uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Uz prećutnu saglasnost Ministarstva prosvjete Republike Srpske, koje to pravo priznaje selektivno. Bojkot nastave u entitetu nastavljaju djeca iz Vrbanjaca i Konjević Polja.

U Vrbanjcima je Medžlis IZ i dalje improvizovana škola za 70 učenika bošnjačke nacionalnosti.

Područno su odijeljenje škole iz Jeleha, iz susjednog entiteta.

Njihovi roditelji već tri godine vode bitku za nacionalnu grupu predmeta.

Baš sam juče po portalima čitao da djeca u Srebrenici i Istočnoj Bosni imaju upisan bosanski jezik. Nadam se da će Ministarstvo prosvjete nam riješiti problem, a ne selektivno, jer valjda svi u BiH imamo ista prava“, rekao je Nedžad Smajlović, roditelj djece iz Vrbanjaca.

U svim osnovnim školama u Srebrenici i šest područnih u Zvorniku, djeci je, uvjeravaju roditelji, u knjižice i dnevnike upisan bosanski jezik.

“Dobio sam čvrste garancije da je djeci upisan bosanski od uprave škole, svojim očima vidio u dnevniku da juče nastava da zvanično piše bosanski jezik”, kazao je Alija tabaković, roditelj iz Srebrenice.

Ministarstvo prosvjete RS ne želi da prizna da je prećutno odobrilo selektivan pristup i uvođenje nacionalne grupe predmeta. Nisu kažu upoznati sa tim šta su direktori odobrili da se upiše u pojedinim školama u knjižice.

Ovo pitanje su željeli riješiti na političkom nivou i pred Narodnom skupštinom enetiteta.

“Što se tiče i Kotor Varoša i Konjević Polja, situacija je nepromijenjena. Oni su krenuli u školu tamo gdje su i išli. U narednom periodu nam ostaje da se taj problem rješava”, izjavio je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

A rješenje je bilo na pomolu za vrijeme mandata Antona Kasipovića, pričaju roditelji bošnjačke djece. Tada su nakon popunjavanja upitnika dobili uvjeravanja da će njihova djeca dobiti nacionalnu grupu predmeta. Situacija se zakomplikovala za vrijeme mandata Gorana Mutabdžije kada su i pokrenute tužbe za diskriminaciju. Posljednju onu, roditelja iz Konjević Polja, odbacio je banjalučki Osnovni sud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.