Političari iz RS složni: Nismo potpisali da slavimo 1. marta

Vijesti 29. feb 201618:27 > 18:36
N1

U Republici Srpskoj se ne obilježava Dan nezavisnosti BiH. Prvi mart u ovom entitetu bit će uobičajeni radni dan, a zasjeda i Narodna skupština. Banjaluka i Sarajevo i uoči ovog Prvog marta su bez konsenzusa o državnom Zakonu o praznicima.

Ima li Prvog marta i ima li BiH iz vremena Prvog marta? Ovaj datum za većinu Banjalučana, znači samo sjećanje.

“Imam u sjećanju ubistvo srpskog svata”, kaže jedan građanin Banjaluke dok drugi dodaje da mu 1. mart “ništa ne znači”.

Ima i onih koji su za kompromis da se nađe zajednički datum za proslavu Dana državnosti. Dogovora nema. Zakon o praznicima Bosne i Hercegovine pao je u prijedlogu po 5. put. Pored prvog marta, za srpske politačare sporni su i 25. novembar, te 11. juli.

“Za nas Prvi mart ne postoji. Mislim da će se desiti da će to obilježavati Bošnjaci i Hrvati koliko moraju. Srbi uopšte neće”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Neće ni Bošnjaci, posebno nakon odluke Ustavnog suda BiH, prihvatiti obilježavanje 9. januara. 246 mjeseci prošlo je od donošenja zakona o praznicima Republike BiH iz 1995. godine. Nakon Zakona iz perfekta, suprotstavljeni su stavovi u prezentu.

“U Daytonu RS nije pristala, niti potpisala slavlje 1. marta. Slavlje je protivustavno i protivzakonito”, smatra Nenad Stavandić, potpredsjednik NSRS-a.

“Mi ne insistiramo da se 9. januar slavi u FBiH, ali isto tako nam se ne može nametnuti da slavimo 1. mart”, dodaje Branislav Borenović, poslanik PDP-a u NSRS-u. Isti kalendar, različito tumačenje.

Dan nezavisnosti ili Dan ubistva Nikole Gardovića na Baščaršiji, mogao bi pomiriti jedino Zakon o praznicima. Konsenzusa po tom pitanju u dejtonskoj BiH, nema ni na vidiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.