Srebrenički hor Superar prvi put pred sarajevskom publikom

Vijesti 07. apr 201617:51 > 19:30
N1

Srebrenički hor Superar, koji je pažnju na sebe skrenuo ne samo pjevanjem i odličnim nastupima, među njima i onim pred papom Franjom, već i porukom da mladi žele pjevati zajedno bez obzira na nacionalnost, večeras prvi put pred sarajevskom publikom.

Hor Superar postoji već 5 godina, krenuli su sa 7 đaka , a sada ih je preko 350. Nastava, podrazumijeva sviranje, pjevanje u horu, ples i učenje stranih jezika, ali tu se uče i ključne životne vještine, kao što su samopouzdanje, poštovanje, disciplina. Za djecu najsretnije mjesto na svijetu.

“Društvo, tu je super, možeš pričati poslije proba i to je super”, ističe Nudžejma Kotorić.

“U horu mi se najviše sviđa zbog društva i zbog nekih novih pjesama. Jer kad učimo neku novu pjesmu ne znamo baš dobro riječi da izgovorimo i to mi je nekako zanimljivo”, otkriva Zejfa Ahmetović.

“Mene je privuklo što sam oduvijek želio da sviram neki instrument da se bavim muzikom i kad mi je brat rekao da ima muzička škola ja sam se upisao”, dodaje Pavle Milosavljević.

Ismar Porić je umjetnički direktor Superara i svoj posao kaže da ne bi mijenjao nizašta na svijetu, ponosan je na djecu jer su i talentovana i vrijedna. Nastupali su u mnogim zemljama, a nastup koji svi pamte je nastu pred papom Franjom.

“Velika je čast i ne ukazuje se svima i nema puno ljudi da nastupa pred papom i to je ono što je pokazalo svu ljepotu BiH, a to je različitost naša da su bošnjačka i srpska djeca pjevala pred vrhovnim katoličkim poglavarom i to je priča koja treba svima da bude primjer”, smatra Porić.

“To je bio jedan neopisiv događaj , koji ne može baš svako da priušti, kako da kažem, sam sebi, ali eto naš mali hor, čuli su za naš mali hor i mi smo nastupili”, rekla je Dajana Lazarević, članica hora Superar.

Ovi mališani su najbolji ambasadori BiH jer gdje god nastupaju šire ljubav, prijateljstvo i toleranciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.