Istražujemo: Što Istočna Ilidža ima dva komunalna preduzeća

Vijesti 24. apr 201618:29 > 20:42
N1

Opština Istočna Ilidža odlučila je osnovati vlastito javno kumunalno preduzeće. Time će sada u dvije opštine sa oko 30 hiljada stanovnika na teritoriji Grada Istočno Sarajevo djelovati dva takva preduzeća. Potreba ili pedizborna kampanja?

Kamionima novoosnovanog Javnog komunalnog preduzeća “Komil” ćese održavati čistoća opštine Istočna Ilidža na teritoriji Grada Istočno Sarajevo koja je i osnivač preduzeća.

Na istoj gradskoj teritoriji je i opština Istočno Novo Sarajevo. Ove dvije opštine donedavno je ‘čistlo’ jedno preduzeće. Dogovora o tome više nema.

Novoosnovano kumunalno preduzeće “Komil” pokriva teritoriju opštine Istočna Ilidža u Republici Srpskoj sa oko 16 hiljada stanovnika. Za samo nekoliko koraka dalje ste u gradu Sarajevu u Federaciji Bosne i Hercegovine gdje kantonalno preduzeće “Rad” pokriva teritoriju sa blizu pola miliona stanovnika.

A samo nekoliko ulica dalje je teritorija opštine Istočno Novo Sarajevo u Republici Srpskoj gdje preduzeće “Rad” pokriva tu teritoriju sa oko 15 hiljada stanovnika.

“Imati dva komunalna preduzeća na teritoriji koja pokriva 30 hiljada stanovnika, a ako računamo i opštinu Tronovo 33 hiljade, je potpuno neracionalno, neopravdano i suguran sam da će otežati poslovanje i našem postojećem preduzeću, ali i ovom novom čije je poslovanje zasnovano na iznajmljenoj opreni, mašinama, kamionima, nekvalifikovanoj radnoj snazi. Jedno je otvorti kafić, a drugo je otvoriti komunalno preduzeće”, kaže Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Mi smo vodili te višemjesečne pregovore koji su bili višemjesečni. I mi smo bili voljni da uđemo u problematiku, ali lakše nam je bilo da osnujemo novo preduzeće nego da ulazimo u probleme sa postojećem preduzećem i kreditom od milion i 50 hiljada maraka. Mislili smo da je nabolje da napravimo zajedničko preduzeće, ali nismo mogli da napravimo dogovor”, stav je Miljana Damjanovića, načelnika Opštine Istočna Ilidža.

Nekad zajedničko preduzeće “Rad” ima oko 64 radnika. Novi “Komil” trenutno će uposliti 12. Dvije opštine i dvije stranke – SDS i SNSD evidentno su podijelile brigu o čistoći novih radnih mjesta. Predizborna lokalna kampanja uveliko je počela makar se ona bavila odlaganjem smeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.