Trener Slavije za N1: Neka policija zaviri u bh. fudbal

Vijesti 16. maj 201612:21 > 12:32
Facebook

Priče o namještanju rezultata fudbalskih utakmica nisu nikakva novost, nisu rijetke ni u bosanskohercegovačkoj sportskoj svakodnevnici, a svaka indicija da se nešto loše dešava, uvijek je završavala na spekulacijama.

Prije nekoliko godina vodstvo Nogometnog kluba Travnik optuženo je za ”saradnju” s kladionicama tokom priprema u Švicarskoj, ali ovaj kao ni mnogo sličnih slučajeva, nikada nije sudski konkretiziran pa su optuženi ”fudbalski radnici” kako ih ovdje nazivaju, i danas aktivni u poslovima kojima se bave.

Rijetko neko skupi hrabrost da pred mikrofonima i kamerama kaže sve ono što misli, a tu i tamo, pojavi se poneki ”incidentalni slučaj”. Tako je bilo jučer nakon utakmice posljednjeg kola Premijer lige u Istočnom Sarajevu. Slavija je igrala protiv Željezničara, a meč je završen rezultatom 1:1.

Ništa taj bod nije donio domaćinu. Tim je svoju meč loptu propustio ranije, a kako je u razgovoru za N1 ispričao trener fudbalera Slavije, još uvijek je u ”blagom šoku” zbog svega onoga što je vidio za nekoliko sedmica boravka u bh. fudbalu.

”Sve ono što sam jučer nakon press konferencije rekao, stoji i danas. Ništa se nije promijenilo, ozbiljan sam čovjek. I ne znam zašto je to ljudima odjednom zanimljivo, kao da ništa ranije nisu znali”, ispričao je legendarni makedonski stručnjak Milko Đurovski.

Prema njegovom mišljenju, mjesta za policiju u bh. fudbali itetako ima. Kako je kazao, pojedine sudije tek bi u zatvoru ispričale kako se ovdje radi.

”Neka stave sudije u pritvor neko vrijeme i sve će im biti jasno. Nevjerovatno je ovo što se u BiH dešava, u životu nisam vidio ništa slično. Zamislite, prema pravilnicima se ne smije reći ni riječ o suđenju čak i kad prave očigledne greške. Gdje je ovdje demokratija, meni niko ne može zabraniti da pričam šta hoću”, dodao je Đurovski.

U bh. fudbal se, kako je rekao, nema namjeru vraćati.

”Neću, ovo je grozno. Zar nikome ovakvi rezultati nisu sumnjivi? Ja ne mogu reći da se uzima novac i ko to radi, ali dovoljno je samo da pogledate rezultate i sve će vam biti jasno. Mi smo iz lige ispali zbog Borca, a o toj utakmici mogao bih vam pričati koliko hoćete”, dodao je naš sagovornik.

Podsjećamo, raspletom u posljednjem kolu iz lige su ispali i Borac i Slavija pa će se u narednoj sezoni sastajati u Prvoj ligi Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.