Poljoprivrednici blokirali granični prelaz Izačić

Vijesti 26. maj 201616:17 > 16:19
N1

Zbog protesta poljoprivrednika od 14,45 sati obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Izačić, prema Hrvatskoj, saopćeno je iz BIHAMK-a.

“Vozače molimo da koriste granične prelaze Ripač – Užljebić ili Velika Kladuša – Maljevac”, istakli su iz BIHAMK-a.

Poljoprivrednici koji su stigli s mehanizacijom iz svih općina najavili su zatvaranje graničnog prelaza na Izačiću. Okupljeni u udruženja “Krajina“ i “Krajiška“ zemlja, koja broje oko 800 poljoprivrednih proizvođača, proteste su najavljivali danima ranije.

Oni traže ostavku federalnog ministra poljoprivrede i federalne ministrice finansija, Šemsudina Dedića i Jelke Milićević, te isplatu poticaja za prethodne dvije godine, kao i za prvi kvartal 2016.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je danas kako kontinuirano vrši isplatu poticaja u skladu s dinamikom utvrđenom u Programu poticaja za poljoprivredu, te obavijestilo poljoprivredne proizvođače da je uplaćeno dodatnih 2.861.536,94 KM.

“Ovi nalozi su predani na banke i trebaju biti realizovani danas”, navodi se u saopćenju iz Ministarstva i dodaje: “Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavještava poljoprivredne proizvođače – korisnike poticaja da će Vlada Federacije BiH, na tematskoj sjednici o stanju poljoprivrede u Federaciji BiH, koja će biti zakazana u narednim danima, također razmotriti načine rješavanja problematike dugovanja iz ranijih godina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.