Sindikat BHRT-a: Državo, spasi Javni servis

Vijesti 01. jun 201615:49 > 15:58
BHRT (N1)

Danas je u RTV domu održana vanredna skupština Sindikata BHRT-a povodom odluke Upravnog odbora BHRT-a o prekidu emitovanja programa 30. juna.

Mirsad Bajtarević, predsjednik skupštine sindikalne organizacije BHRT-a, rekao je da takva odluka narušava potrebu javnosti da ima dostupne informacije i njihovo pravo na rad.

“Niko ne smije da ugrožava pravo na rad ljudi koji vole da rade, a pogotovo ne u Javnom servisu BiH. Shodno tome, skupština traži da u roku od 15 dana članovi Upravnog odbora BHRT podnesu ostavke jer izašli su iz svojih ingerencija propisanih zakonom. Također tražimo da UO uradi ono što nije uradio, odnosno ko već treba da uradi, da se sudskim putem riješe sva potraživanja od federalne radio-televizije koja je podstanar u našoj zgradi a ne plaća ni vodu ni struju, a ne plaća također ni usluge koje BHRT pruža federalnoj radio-televiziji. Te usluge se odnose na tehničke kapacitete, kamere, ljude, koji rade za federalnu radio-televiziju. Oni isplaćuju platu 5. u mjesecu a mi 25”, komentarisao je Bajtarević.

“Radio-televizija RS duguje 8,8 miliona a to su sredstva koja su sakupljena na osnovu inkaso naplate RTV takse. Pedeset posto po zakonu bi trebalo da pripadne BHRT-u, međutim to se već mjesecima i godinama ne primjenjuje“, dodao je te rekao:

Federalna radio-televizija prema posljednjim informacijama duguje BHRT-u 16,5 miliona od čega negdje oko 2,5 miliona odnosi se na inkaso službu RTV takse, a ostalo na usluge koje sam maloprije spominjao”.

“Također, skupština je zaključila da pozovemo državu da spasi Javni servis, naša radna mjesta tako što će poslati ured za reviziju nama – BHRT-u kako bi se vidjelo šta smo zadnjih deset godina uradili, a entitetske neka pošalju entitetskim televizijama jer mi zajedno svi činimo javni RTV sistem BiH. Nažalost, korporacija nikad nije zaživjela a tad bismo i od korporacije tražili da nešto uradi. Sada ćemo sačekati 15 dana te ćemo vidjeti šta će dalje biti”, istakao je Bajtarević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.