Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH demantovala navode dr. Hasanbegović

Vijesti 12. apr 202412:10 0 komentara
N1

Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine demantovala je navode Berise Hasanbegović izgovorene tokom gostovanja u programu N1.

Naime, kako navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH doktorica Berisa Hasanbegović je govorila o nedostupnosti lijeka onco BCG koji se daje za liječenje maligne bolesti mokraćnog mjehura.

Iz Agencije navode da je navedeni lijek, suprotno izjavama doktorice Hasanbegović, prošao neophodne kontrole.

“Za predmetni lijek „SII-ONCO-BCG, prašak liofiliziran, 40 mg/ml“, proizvođača Serum Institute of India, dostavljen od strane podnosioca zahtjeva PHARMA – MAAC d.o.o. Sarajevo, Kontrolni laboratorij Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH je dana 20.03.2024. izdao nalaz posebne kontrole kvaliteta kojim je potvrđen deklarisani zahtjev kvaliteta u pogledu ispitanih parametara, te je provedenom stručno-administrativnom kontrolom dostavljene dokumentacije o kvalitetu predmetne serije lijeka utvrđeno da ista sadrži sve podatke zahtjevane važećim propisima i rezultate ispitivanja u postavljenim granicama kvaliteta”, naveli su.

Također, na kraju su naveli da Krajinagroup d.o.o. Banjaluka, drugi podnosilac za posebnu kontrolu ovog lijeka nikada nije kompletirana te, kako navode, nisu stečeni uslovi kako bi se provela kontrola lijeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!