Ahmetović i Burkhardt pozivaju na sankcije povodom obilježavanja 9. januara

Vijesti 06. jan 202318:44 0 komentara
N1

"Neustavni 'praznik' kojim se obilježava uspostavljanje Republike Srpske (RS) je napad političkih zvaničnika na slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu (BiH) i još jedan od dokaza njihove neprestane i opasne igre s prošlošću, napisao je njemački parlamentarac Adis Ahmetovic u izjavi za javnost koju potpisuje sa europarlamentarkom Delarom Burkhardt. 

“Uprkos odluci Ustavnog suda iz 2015., Milorad Dodik i drugi akteri koriste taj dan za etnonacionalizaciju entiteta i instrumentalizaciju za održavanje narativa o ugroženosti RS-a. Ovakav ignorantski pristup budi gorka sjećanja, posebno među raseljenim licima i onima koji su preživjeli rat u BiH, i doživljava se kao oštra provokacija,” tvrde Ahmetovic i Burkhardt.

Kako tvrde, upravo je to jedan od razloga zašto zahtijevamo od Ureda Visokog Predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta, da djeluju dosljedno i da koristi sve raspoložive mjere.

“Kao Evropljani, ne smijemo dozvoliti da se historija ponovi na Zapadnom Balkanu i uvijek moramo biti svjesni naše historijske odgovornosti. BiH je tek nedavno postala kandidat za članstvo u EU. Puna nade za demokratijom i evropskim vrijednostima. Sada se ta zemlja ponovo potresa nacionalističkim ispadima: Oni koji podržavaju vladavinu prava i demokratiju, a time i evropsku perspektivu BiH, ne smiju ostati pasivni,” navode u saopćenju.

Također su pozvali i Europsku Komisiju da djeluje preventivno sa nadležnim tijelima i odgovornima kako bi se spriječilo obilježavanje 9. januara.

Ako se ukaže potreba za tim Ahmetović i Burkhardt ističu da bi se trebale upotrijebiti i sankcije protiv institucija Republike Srpske koje su uključene u obilježavanje ovog datuma kao i glavnih aktera u svemu ovome kao i da se mogu zamrznuti fondovi EU namjenjeni za RS.

“Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi mora odmah da odlučno deluje. Ove godine će Njemačka i EU nastaviti da rade zajedno kako bi unaprijedili prekretnicu u njemačkoj i evropskoj politici prema Balkanu. Posvećeni smo ne samo cilju članstva u EU za šest zemalja zapadnog Balkana Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, sjeverne Makedonije i Srbije, već i stvaranju novih izgleda za mlade te većoj saradnji u oblasti klimatskih promjena i energetske politike, kao i intenziviranju ekonomske saradnje,” navodi se u zajedničkom saopćenju

U tom cilju, ističu kako će raditi zajedno sa zemljama zapadnog Balkana na borbi protiv korupcije i promovisanju vladavine prava.

Na kraju su apelovali na sve ljude u Bosni i Hercegovini i dijaspori: Bez obzira kojoj etničkoj grupi i vjeri da pripadaju, da ih ovako ispoljavanje nacionalizma ne uznemirava.

“Najbolji odgovor na ove pokušaje podjele i iskazanu mržnju je znak empatije i poštovanja. Okačite zastave suverene Bosne i Hercegovine širom BiH – bilo u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci itd. – i podignite zastave EU. Osvetlimo zemlju bojama plave, žute i bijele,” zaključuju Ahmetović i Burkhardt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!