Akcija ‘Istok tigris’: U Sarajevu uhapšen državljanin Nizozemske, krijumčario je na hiljade Iračana kroz BiH

Vijesti 22. maj 202414:19 0 komentara
Fena / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u utorak u saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva u predmetu kodnog naziva „Istok tigris“, lišili slobode jedno lice, državljanina Kraljevine Nizozemske, porijeklom iz Republike Irak, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je bilo član grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području Republike Irak, Kraljevine Jordan, Republike Turske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evropske unije i koja je tokom 2022. godine, prokrijumčarila više od 1500 državljana Republike Irak, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, na osnovu čega su ostvarili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.

Nakon kriminalističke obrade, lice lišeno slobode će biti predato u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Policijski službenici SIPA-e, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljaju dalje aktivnosti u dokumenovanju navedenih krivičnih djela koje se provode u saradnji sa EUROPOL-om, te policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije i dr.

Takođe, tokom realizacije navedene akcije, ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Granične policije, Obavještajno sigurnosnom agencijom i Službom za poslove sa strancima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!