Amanpour uputila poziv ženama: Obratite pažnju na svoje tijelo

Vijesti 02. okt 202111:20 0 komentara
N1

Veteranka novinarstva Christiane Amanpour rekla je da će se podvrgnuti posljednjoj hemoterapiji, nekoliko mjeseci nakon što je otkrila dijagnozu raka jajnika i pozvala žene da "obrate pažnju na svoje tijelo", prenosi THEHILL.

Amanpour, urednica CNN -a za međunarodnu politiku, rekla je u intervjuu za “Good Morning America” ABC-a, u čast septembra-mjeseca svjesnosti o raku jajnika da je njezina posljednja hemoterapija zakazana nakon 18 sedmica liječenja.

Novinarka je to rekla Robin Roberts koja ju je ugostila, a i sama je podvrgnuta operaciji i liječenju nakon što joj je 2007. godine dijagnosticiran rak dojke, da je dugotrajni proces liječenja “umara i emocionalo slama, kao i fizički iscrpljuje“.

Amanpour je prvi put u junu podijelila vijest o svojoj dijagnozi, rekavši gledaocima svoje emisije da je bila odsutna četiri sedmica zbog svog zdravstvenog stanja.

“Imala sam uspješnu veliku operaciju uklanjanja i sada prolazim nekoliko mjeseci hemoterapije sa najboljom mogućom dugoročnom prognozom”, saopštila je javnosti tada.

U intervjuu za ABC sada, Amanpour je rekla Robertsonovoj: “Htjela bih reći svim ženama i svim gledaocima da sam imala toliko sreće” u smislu pristupa kvalitetnom liječenju.

Novinarka je objasnila da joj je “rano otkrivanje i ljekar” omogućilo da dobije “vrlo dobru prognozu”.

“Ne bih se pokolebala kad bih osjetila neobičnu bol i nastavila sam sve do samog kraja, svog prvog ultrazvuka, što je mjerilo za tadašnju osnovu da znam jesam li ga ‘uhvatila na vrijeme’ i stoga ‘izliječila’ ga ili ne “, objasnila je Amanpour, prenosi THEHILL.

Rak jajnika je vrlo teško otkriti i to žene moraju razumjeti

Rekla je da je rak jajnika “vrlo teško otkriti, i to je ono što želim da žene razumiju”.

“Želim da žene shvate da moraju obratiti pažnju na svoje tijelo” , rekla je Amanpour. “Sve što im se čini nenormalnim u smislu onoga za što znaju da je normalno stanje njihovog tijela, moraju to slijediti.”

U SAD -u, otprilike 1 od 78 žena ima rizik da dobiju rak jajnika tokom svog života, a šansa da umru od raka jajnika otprilike je 1 od 108, podaci su Američkog društva za borbu protiv raka.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da je liječenje najučinkovitije kada se rak jajnika otkrije u ranoj fazi.

CDC -ov popis mogućih znakova i simptoma raka jajnika uključuje bol ili pritisak u području zdjelice, bol u trbuhu ili leđima i učestalo mokrenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!