Američki ambasador osudio izjavu Dodika: Prijetnja stabilnosti i ilegalno je!

Vijesti 22. feb 202319:47 1 komentar
F.Z./N1

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy danas je oštro osudio to što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici.

U video poruci na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH Murphy je naveo da je “poricanje genocida i ratnih zločlina i veličanje ratnih zločinaca neodgovorno i zaslužuje osudu”.

“Krivica za genocid u Srebrenici je pojedinačna i snose je oni koji su počinili ova gnusna djela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posljedicama učinjenog”, ukazao je američki diplomata.

Po njegovim riječima, prvi korak je prihvatanje i priznavanje činjenica uspostavljenih u sudskom postupku i potkrepljenih naučnim dokazima.

“Stalni pokušaji Milorada Dodika, predsjednika RS-a, za poricanje genocida u Srebrenici, a on je to jučer opet učinio, ne mogu izmijeniti činjenice, a ni istinu”, poručio je Murphy.

Dodao je da poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca “uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama”.

“Time se razdire tkivo društva BiH, što je prijetnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako protivno je zakonu BiH”, naglasio je američki ambasador u BiH.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u utorak je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazvao je “potomkom” onih koji su u Drugom svjetskom ratu činili najstrašnije zločine u BiH.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, po kojem je sa tri mjeseca do tri godine zatvora kažnjivo negiranje zločina genocida i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare