Analitičarka o Vučićevoj igri: Zapad naivno vjeruje kako je Dodik “problem” za njega

Regija 12. jun 202418:54 1 komentar
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Vučićeva "odbrana" predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. Tako polemiku srbijanskog predsjednika sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu opisuje Ivana Stradner, saradnica nevladine Fondacije za odbranu demokratije iz Vašingtona.

Do polemike Aleksandra Vučića sa američkim diplomatskim predstavništvom u Sarajevu na društvenim mrežama došlo je nakon što je ta ambasada kritikovala Deklaraciju usvojenu na “Svesrpskom saboru”, piše RSE.

Dok je Ambasada ocijenila da je Deklaracija napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, Vučić ih je optužio da su, pored ostalog, “učestvovali u izazivanju krize” u toj državi.

“Vučićevi komentari su neprihvatljivi i jasno krše pravila nemiješanja u unutrašnje odnose drugih država, ali tema sabora je bila ‘Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska’, tako da je ovo primjena ‘srpskog sveta’ u praksi”, ocjenjuje Stradner.

Kako je tekla Vučićeva rasprava sa Ambasadom na društvenim mrežama?

Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u 49 tačaka, zvaničnici Srbije i Republike Srpske predstavili su tokom “Svesrpskog sabora” 8. juna.

Kako bi stupila na snagu, potrebno je da je u idućih 90 dana potvrde parlamenti Srbije i RS-a.

FENA

Dayton se u tom dokumentu pominje više od petnaest puta, dok se konstatuje da je taj mirovni sporazum “trajno i bitno narušen”, a međunarodni akteri se “pozivaju da se vrate” njegovom poštovanju.

U deklaraciji se navodi i da Republika Srpska “može da aktivira sve nadležnosti” koje su Dejtonom predviđene kao entitetske.

U prvoj reakciji, 10. juna, Ambasada SAD-a u Sarajevu je navela da zaključci Deklaracije “imaju korijene u pravnim dezinformacijama i da su puni grešaka”, te da ne predstavljaju odbranu Daytona, kako tvrde autori.

“Malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni u Ambasadi da ne komentarišu Sabor i da se ne sramote”, bio je prvi odgovor Vučića istog dana.

Dan kasnije je poručio da je Ambasada SAD-a u Sarajevu, pored ostalog, “učestvovala u izazivanju krize u Bosni i Hercegovini”, referišući na pitanje državne imovine u BiH, koje nije riješeno gotovo već dvadeset godina.

Pokušaji vlasti u Republici Srpskoj, da donošenjem zakona prisvoje državnu imovinu, obarani su pred Ustavnim sudom BiH kao neustavni.

Istovremeno, predstavnici SAD-a i drugih zapadnih zemalja su u svojim izjavama ponavljali da pitanje imovine mogu riješiti državni, nikako entitetski zakoni.

“Kako, gdje i od kada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima”, upitao je Vučić Ambasadu SAD-a u Sarajevu, pozivajući se, kako je naveo, na Dejtonski sporazum.

Time je zauzeo stav Milorada Dodika i predstavnika entitetskih vlasti o tom pitanju.

Ambasada mu je odgovorila da “nema potreba za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne historije i sudskih presuda u vezi s državnom imovinom u BiH”.

Ustavni sud BiH je u svojim odlukama naveo da su šume, rijeke i poljoprivredno zemljište državna imovina, te da se pitanje raspolaganja mora regulisati državnim zakonom.

Paddy Ashdown (Fena)

Državna imovina u BiH je pod zabranom raspolaganja od 2005. godine, zakonom kojeg je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

On je na snazi sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese novo rješenje o raspolaganju imovinom, što se do sada nije desilo.

Dodikovo ‘razdruživanje’ i Vučićeva šutnja

Deklaracija “Svesrpskog sabora” ne pominje “razdruživanje” Bosne i Hercegovine, kako je naglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u danu njenog predstavljanja.

Taj termin, međutim, koristili su zvaničnici Republike Srpske na čelu sa Dodikom, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, protiv koje su lobirali i Beograd i Banjaluka.

“Razdruživanje” bi podrazumijevalo secesiju Republike Srpske, iako ni Ustav Bosne i Hercegovine, ni Dejtonski sporazum ne predviđaju takvu mogućnost.

“Dodik čeka pravi geopolitički momenat kako bi napravio haos u regionu i testirao Zapad, koji je trenutno fokusiran na Rusiju, Kinu i Bliski Istok, tako im da Balkan nije prioritet”, ocjenjuje Ivana Stradner.

Izjave o “razdruživanju” je Ambasada SAD-a u Sarajevu nazvala “udarom” na Dayton, teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

Dodali su da planovi i postupci Milorada Dodika dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar evroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući stanovnike RS-a, žele i zaslužuju.

Vučić, međutim, u odgovoru Ambasadi SAD-a u Sarajevu nije komentarisao njihove komentare o Dodiku.

“Neki političari na Zapadu naivno vjeruju kako je Dodik ‘problem’ za Vučića i kako je on u teškoj situaciji gdje mora da balansira. To je upravo Vučićeva igra”, ocjenjuje Ivana Stradner.

“Vučić koristi igrače poput Dodika da eskaliraju i onda sebe da postavi kao garanta mira u očima Zapada”, dodala je ona.

Igor Dodik/Twitter

Dodik, njegova porodica i zvaničnici RS-a su od ranije pod sankcijama SAD-a zbog opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pored Republike Srpske, Deklaracija koja navodi da “srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu”, pominje i Kosovo i Crnu Goru – zbog čega je također naišla na kritike dijela regionalne javnosti i međunarodnih predstavnika.

“Deklaracija je formalizovala koncept ‘srpski svet’, kojeg promoviše Svesrpski sabor”, ocjenjuje Ivana Stradner.

“Kao i ‘ruski svijet’, tako i ‘srpski svet’ ima za cilj širenje vojnog, političkog i kulturnog uticaja u regionu. Vlast u Srbiji već godinama ulazi u hibridne aktivnosti, tako da i bez jednog ispaljenog metka može da ostvari svoje ambicije”, dodaje ona.

Naglašava da je Vučiću Deklaracija poslužila za “nacionalističku propagandu”.

Ideju o “srpskom svetu” zagovara Aleksandar Vulin, aktuelni potpredsjednik Vlade Srbije i Vučićev koalicioni partner.

TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ANTON ANTANASIJEVIC

Po Vulinu “srpski svet” znači da su Srbi jedinstven politički narod, te da o najvažnijim nacionalnim pitanjima odlučuju zajedno.

Vučić je ranije negirao da je “sprski svet” zvanična politika Beograda.
Kako je Ambasada SAD u Beogradu reagovala na Deklaraciju?

Za razliku od Sarajeva, američka ambasada u Beogradu, imala je blaži ton u komentaru Deklaracije.

“Fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na kreiranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan, povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem”, izjavio je ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Hill.

Uz ocjenu da fokus treba da ostane na kreiranju mirne budućnosti na Zapadnom Balkanu, Hill je u pisanom odgovoru za RSE 11. juna naveo da Srbija ima konstruktivnu ulogu u tom procesu.

“I mi pozdravljamo mnoge primjere njenih lidera u kojima se obavezuju da će to učiniti”, dodao je ambasador.

“Ambasador Hill vjerovatno misli da će kritikovanjem Vučića situacija u Beogradu još više eskalirati, da će da isprovocira Vučića, i da će se Srbija više približiti Rusiji i Kini”, ocjenjuje Ivana Stradner.

“Ali riječi podrške ambasadora neće promijeniti Vučićevu računicu i Vučić će uvijek smatrati da je Amerika neprijatelj Srbije, ali će instrumentalno koristiti Vašington za svoje potrebe”, dodaje.
Moleban, deklaracija i folklor na ‘Svesrpskom saboru’ u Beogradu

Podrška Rusije Deklaraciji

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je podržao usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

On je 10. juna ocijenio da taj dokument pokazuje da Srbija i Rusija imaju više zajedničkih temelja na kojima su “gradili, grade i tek će graditi” bilateralnu saradnju.

“Podudara se ono što smo čuli na Svesrpskom saboru i ono što (predsjednik Rusije Vladimir) Putin naglašava kao osnovno za razvoj Rusije”, izjavio je Bocan Harčenko.

Šta piše u Deklaraciji usvojenoj na ‘Svesrpskom saboru’?

Istovremeno, u Deklaraciji koju su usvojile vlade u Beogradu i Banjaluci, konstatuje se i da srpski narod, Srbija i Republika Srpska treba da čuvaju historijska prijateljstva sa “dokazanim prijateljima”, ali i da grade nova savezništva.

Ivana Stradner u izjavi za RSE ocjenjuje kako Putin, “sa svojim igračima poput Vučica i Dodika”, pokušava da otvori “front” na Balkanu.

“Haos u regionu odgovara Putinu, koji bi to iskoristio za pregovaranje oko Ukrajine, postavljajući sebe kao ‘medijatora’. Ne treba zaboraviti da se Dodik nedavno vidio sa Putinom, da je Vulin upravo završio seriju sastanaka sa visokim članovima sektora bezbjednosti u Rusiji”, dodaje ona.

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije, pod američkim je sankcijama, pored ostalog, zbog veza sa Kremljom.

Ivana Stradner (Privatna arhiva)

U Moskvi se sastao sa predstavnicima vrha vojske i policije koji su pod sankcijama Zapada zbog učešća u invaziji na Ukrajinu, a u saopštenjima sa tih sastanaka ocjenjeno je da je “saradnja Srbije i Rusije” na visokom nivou.

A veze Banjaluke sa Kremljom produbljene su nakon usvajanja Deklaracije, otvaranjem kancelarije Ambasade Rusije 11. juna.

Ovim potezom Bosna i Hercegovina je postala jedina zemlja Zapadnog Balkana u kojoj je omogućeno širenje diplomatske misije Rusije nakon što je ta zemlja započela agresiju na Ukrajinu 2022. godine.

Evropska unija poručuje da se suverenitet BiH ne može narušiti

Reagujući na Deklaraciju “Svesrpskog sabora”, Evropska unija je 11. juna poručila da se suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine ne mogu narušiti.

“Svaka akcija protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica”, navodi se u pisanom odgovoru portparola Evropske unije Petera Stana za RSE.

Stano je dodao da EU očekuje od političkih lidera zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji “da neguju dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti za koje se EU zalaže”.

Evrointegracije su u Deklaraciji “Svesrpskog sabora” definisane kao “strateški cilj”, međutim, saradnica nevladine Fondacije za odbranu demokratije iz Vašingtona Ivana Stradner ocjenjuje da je to samo na papiru.

“Naivno je misliti da će Vučić da dovede Srbiju ka EU, jer njemu samo su potrebni fondovi iz EU i novac kako bi se održao na vlasti, a ne EU članstvo”, dodaje ona.

Iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela i nije se pridružila sankcijama Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Srbija duže od dvije godine nije otvorila nijedan klaster u pregovorima o pridruživanju EU.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare