Anđelić: Ukrajina bi mogla pristati na oduzimanje dijela teritorije

Vijesti 03. mar 202214:10 0 komentara
N1

Neven Anđelić, profesor sa Sveučilišta Regent's u Londonu, govorio je za N1 o ratu u Ukrajini, njegovim mogućim refleksijama na BiH, sankcijama koje su izrečene i poziciji bh.susjednih država . Skandaloznim je nazvao slanje brojnih dopisa unutar dkp mreže mnogim međunarodnim krugovima, kojima se, kaže Anđelić, nastoji nanijeti štetu i ugroziti međunarodni ugled BiH.

Govoreći o ratu u Ukrajini, kazao je da je sasvim jasno vidljiva ljudska patnja.

“Na terenu vidimo ljudsku patnju, i naravno da će to svi osuditi, kako može bilo koji političar strpati BiH među takve režime. Bjelorusija je jedina zemlja koja nije članica Vijeća Evrope”, rekao je.

N1 u Poljskoj: Dio života u koferu, izbjeglištvo i strah (FOTO/VIDEO)

Putovanje Dodika u Prnjavor, nazvao je simboličkim i nastojanjem da se zaobilaznim putem pokaže briga za ljudske živote.

Napominje da nije vidio slike da na teritorije na koje je Rusija ušla nisu bili svesrdni dočeci ukrajinskih civila.

“Sarajevo je uspjelo zadržati nešto što smo nazivali “sarajevski duh”, gdje su osnovni vrijednosti zadržane, zbog toga se Boris Johnson referira na Sarajeva. Zbog toga je BiH simbol uspješne postkonflikte rekonstrukcije, jer nije bilo incidenata u smislu osvete .Društvo manje-više funkcioniše, sistem nije najbolje uspostavljen”, rekao je Anđelić.

Jod je ovih dana najtraženiji proizvod – kako pomaže kod nuklearne katastrofe?

Pogrešna je računica Rusije, smatra on.

“Oni se sada neće povući iz Ukrajine, i zadržat će jedan dio teritorije i sada je pitanje hoće li Ukrajina pristati na to, ali ako je suočena sa velikom tragedijom, a očito jeste to bi se moglo desiti”, kazao je Anđelić.

Situaciju u Ukrajini pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!