“Apsolutno sam protiv protesta, Schmidt će nametnuti Izborni zakon”

Vijesti 26. jul 202218:10 > 18:14
Ilija Cvitanović (N1)

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, u razgovoru za N1 poručio je kako "apsolutno ne podržava proteste" građana ispred OHR-a ocijenivši da onima koji organizuju ove proteste, protiv najava izmjena Izbornog zakona BiH, nije cilj provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava, nego "majorizacija i delegitimizacija" Hrvata.

Podržavate li proteste građana ispred OHR-a?

Apsolutno ne podržavamo i protivim se ovakvom jednom vidu pritiska na OHR. Ovo je politički pamflet stranaka sa sjedištem u Sarajeva koje žele zadržati status quo i pokušati ponovo na izborima ukrasti političko predstavljanje Hrvatima. Ovo je licemjerje. Vrlo je jasno da u Sarajevu nema opozicije, svi su na istom tragu kada je cilj derogirati prava Hrvata, kako u Federaciji tako i u državi. Mi smo ponudili 11 različitih modela za izmjenu Izbornog zakona, ovaj nacrt koji se pojavi o javnosti dijelom je sličan našim zahtjevima.

Da li vama je prihvatljiv nacrt?

U ovom trenutku, budući da nismo vidjeli službeni dokument, to bi bio mali korak ka legitimnom predstavljanju u Domu naroda. Stranke iz Sarajeva odbile su sve moguće modele.

Da li se ovom odlukom provode presude Evropskog suda za ljudska prava?

Ovima koji organizuju protest nije cilj uopšte da se provedu te presude. Oni hoće da naprave od Bosne i Hercegovine ono što nikada neće uspjeti – da bude građanska država.

Vi smatrate da su političari zloupotrijebili građane na ovim protestima?

Apsolutno su ih zloupotrijebili i ne žele promjene Izbornog zakona i Ustava. Ovdje je cilj majorizacija i delegitimiziranje Hrvata i jasno je da u tome neće uspjeti.

Koji su sljedeći koraci Schmidta?

Ne znam šta će biti sljedeća, ali je on iskusni političar na kojeg se neće moći izvršiti uticaj. Vjerujem da će na tom tragu nametnuti izmjene Izbornog zakona. Mi se ne možemo dogovoriti jer cilj bošnjačkih predstavnika nije dogovor.

Ima li Schmidt podršku od međunarodne zajednice? Da li je ovaj nacrt, koji se pojavio u javnosti, probni balon?

Moguće da se htio osjetiti puls javnosti. Siguran sam da Schmidt ne bi ulazio u ovakav posao da nema podršku ključnih aktera. Danas su protiv odluke visokog predstavnika oni koji godinama mole da se nameću odluke, a danas kad im se ne sviša odluka toliko je histerije i negativne energije protiv njega (Schmidta). Siguran sam da bi sa rješenjem ovog pitanja značajno se približili EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad