Bacate koru od banane? Možete je koristiti kao sastojak, evo kako!

Vijesti 24. dec 202213:58 0 komentara
Pixabay

Svaki put kad ogulite bananu i bacite joj koru, bacate ukusan, hranjiv međuobrok. Nedavna studija pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar okus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste predani čitatelj veganskih kuharskih blogova ili obožavatelj Nigelle Lawson, vjerojatno nikada niste razmišljali o kuhanju kore od banane. Ne samo da je kora od banane savršeno sigurna, nego su i znanstvenici dokazali da je doista dobra za vas.

Kad su proizvodi njihovog eksperimenta testirani, potrošači su izjavili da su okusom bili jednako zadovoljni kao i s drugim kolačićima koji nisu sadržavali brašno kore od banane.

Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari koji pomažu u borbi protiv raka. Obogaćeni korom od banane, primjerice, keksi napravljeni za korištenje u studiji sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva, piše Sciencealert.com

Brašno od bananinih kora može stajati na polici do tri mjeseca

Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo kolačićima koji su pomalo smeđi i tvrdi, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No kada su se radile serije s brašnom koje je sadržavalo tek 7,5 posto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu.

A bonus je i to da je brašno od bananinih kora može stajati na polici do tri mjeseca na sobnoj temperaturi.

Rezultati studije također sugeriraju da bi vrijedilo razmisliti o korištenju brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini.

Prošle je godine studija o kolaču od kore banane otkrila da žuta boja kore voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu.

U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni kruh većim sadržajem proteina, ugljikohidrata i masti.

Može čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, nego pomaže i u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranjivih tvari jednostavno se baci.

Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako su dobro pripremi, može biti jako dobrog okusa. Može čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda budući da kora ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je također utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov okus.

Dakle, sljedeći put kad skinete koru od banane, razmislite o tome da je zadržite. Vaš će vam trbuh kasnije biti zahvalan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!