Banjaluka: Oslobođen sumnji za neetično postupanje prema pacijentu u komi

Vijesti 22. sep 202216:10 0 komentara
N1

Osnovni sud Banjaluka donio je odbijajuću presudu na ročištu bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS Darku Goliću optuženom za krivično djelo polno uznemiravanje.

Ovu informaciju za N1 je potvrdila porodica doktora Golića. Ne žele komentarisati dalje slučaj, ali ističu da je tačno da prijedloga za krivično gonjenje od strane navodno oštećenog pacijenta, nije bilo u zakonom propisanom roku.

Nakon dostavljanja pisane odluke suda, tužilaštvo će razmotriti da li će uložiti žalbu.

Optužnica je Darka Golića teretila da je bludničio nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi na UKC RS u Banjaluci.

Pred sudom se osumnjičeni poznati ljekar izjasnio da “nije kriv” i to još u aprilu 2021. godine.

Univerzitetsko klinički centar RS je tada saopštio da su od dežurnog osoblja obaviješteni da postoje sumnje da se njihov uposlenik ponašao neetično prema pacijentu.

Odbijajajuća presuda Osnovog suda dolazi dan nakon što je taj isti sud imao ročište, koje je zbog kako su rekli zaštite integriteta žrtve zatvorio za javnost.

Doktor Golić se u međuvremenu penzionisao, te više nije radnik UKC RS, zdravstvene ustanove koja je prije dvije sedmice otvorila novu kliniku-za kardiohirurgiju.

Portal Srpskainfo je još u oktobru 2019. godine pisao o tužbi koju je protiv UKC RS podnijelo 66 zdravstvenih radnika zaposlenih na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje. Među ovih 66 radnika koji su tužili, i dobili, UKC zbog kršenja prava radnika, nije bio tadašnji načelnik Klinike, Darko Golić, koji na taj način nije podržao svoje kolege u borbi za njihova prava.

Međutim, nakon hapšenja Golića pojavile su se informacije da je pomenuta tužba navodno bila razlog zbog koga je neko u UKC napakovao Goliću?! Tužba je podnesena jer je UKC uporno ignorisao zakonom zagarantovana prava zdravstvenih radnika u pomenutoj Klinici, a koji zbog svakodnevnog izlaganja zračenju imaju pravo na posebne uslove rada, među kojima su uvećane plate, te duži godišnji i sedmični odmori, navodi ovaj portal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!