Bećarević: Građani u FBiH sada plaćaju duplo skuplji gas nego u Srbiji

Vijesti 14. jul 202216:54 3 komentara
N1

Almir Bećarević, stručnjak za energetiku za N1 je kazao da nakon poskupljenja gasa sada će uslijediti poskupljenje centralnog grijanja u Sarajevu. Također, Bećarević podsjeća da su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine uvjeravali da do kraja godine plin neće poskupiti što se na kraju nije desilo.

Bećarević je kazao da je vrlo izvjesno da će plin poskupiti i u četvrtom kvartalu i ponovio da će građani u januaru za taj mjesec za plin morati izdvojiti od 500-600 KM.

“Građani u FBiH sada plaćaju 1,25 KM po kubiku dok u Srbiji je trenutna cijena 0,60 KM po kubiku a pritom se nalazimo na istom gasovodu”, pojasnio je Bećarević.

Donesena odluka o povećanju cijene plina u FBiH od 23,3 posto

Kada je riječ o ranijim izjavama Bećarević podsjeća na one Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Nermina Džindića da plin neće poskupiti.

Podsjećamo, Džindić je početkom juna ove godine rekao “da do 01.01.2023. godine nema promjene u cijeni plina i električne energije”.

Počela rekonstrukcija terminala: “Da imamo zalihe, gorivo ne bi bilo iznad 3 KM”

Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva BiH krajem juna se sastao sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije i tom prilikom je Dodik je rekao:

“Zahvaljujemo Rusiji što je omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine. Ne može biti alternative ruskim energentima”, kazao je tada Dodik.

Šta su pričali Dodik i Putin na sastanku, Kremlj objavio stenogram razgovora

Za Bećarevića su ove izjave pokazatelj da se radi o kako kaže zabavljačima jer, evo svjedočimo novom povećanju cijena, koje kako sada stvari stoje neće stati.

Na kraju, Bećarević podsjeća da je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević prilikom prelaska na Turski tok kazala da ćemo imati  20 posto niže cijene gasa, do čega nije došlo.

Šta nam donosi Turski tok?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare