Bećirović nastavlja susrete u New Yorku: Na razgovoru sa ambasadorom UAE poručeno ‘rezolucija će pokazati posvećenost istini’

Vijesti 22. maj 202414:05 0 komentara
Kabinet Denisa Bećirovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Abushahabom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Tokom razgovora Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini, a istovremeno i odati priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida. On je rekao da su genocid u Srebrenici potvrdila dva suda UN-a i oni koji poštuju međunarodno pravo, trebaju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici. Poštovanjem presuda sudova UN-a čuva se i kredibilitet ove međunarodne organizacije.

Bećirović je ukazao na važnost da je početkom maja ove godine na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podsjetio na usvojenu Rezolucije na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji, 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!