BH čvor: NATO i(li) Rusija

Vijesti 19. mar 202219:08 > 19:11 3 komentara

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, gostujući na Face TV-u, pojasnio je svoju raniju izjavu u vezi eventualnog ulaska BiH u NATO. Rekao je da nije iznio prijetnju, već više "upozorenje". Mnogi političari, ali i analitičari rat u Ukrajini povezuju sa Bosnom i Hercegovinom. Opravdano ili ne, polemika se razvila.

NATO ima odgovornost za provođenje Dejtonskog sporazuma, kako anekse 1a, te 1b Ustava BIH, čita ovo državni ministar obrane Sifet Podžić.

“Postoji operativni plan, imamo NATO štab u Sarajevu, zajedno sa EUFOR—om. Nato je odgovoran i ima mogućnost da djeluje u BIH. Ovo što predsjednik Zelenski traži, što je najveći problem, pitanje kontrole vazdušnog prostora, pitanje zabrane letova, to NATO može isti momenat, ako dođe odraditi”, izjavio je Podžić gostujući na N1.

Bosna i Hercegovina pod NATO kišobranom- da, ako to odlučite sami, kaže ruski ambasador Igor Kalabuhov.

Ipak, diplomata rođen u Donjecku, sa iskustvom od četiri decenije, ostavlja ono ali…

Navodi hipotetičku situaciju, prilikom svog gostovanja na Face TV-u:

“BIH je postala članica NATO-a, NATO, Brisel odluči da tu stavi nuklearne rakete koje su usmjerene na Moskvi. Šta tu mora da radi Rusija?”, pita Kalabuhov.

Na to mu voditelj odgovara pitanjima:

“Hožete nas bombarodvati? Hoćete nam poslati raketu kakva je pala na Zagreb?”

“Ne. Mi ćemo, kad sam rekao, procjenjivati stratešku situaciju. Izlaz nije u NATO-u, mora biti evropski sistem sigurnosti”, odgovorio je ruski ambasador u BiH.

Dio političara, ali i javnosti u zemlji pominje isključenje Rusije iz Savjeta za implementaciju mira, a ministar Podžić ponavlja da bi Kalabuhova proglasio personom non grata. No, tu nastupa Milorad Dodik, koji se oštro protivi.

“To nije njegova pamet, on to čuje po kuloarima po Sarajevu. Bilo je nekih drugih ljudi za koje su tražili da budu persona non grata, pa nije prošlo. Ambasador Ruske federacije neće biti proglašen personom non grata, jer treba odluka Predsjdništva, a ja nisam spreman za to da glasam. Nisam spreman da se uključim u bijes i histeriju koja vlada u vezi sa Rusima, gdje se god oni nalaze, koju ovdje pokušavaju politički muslimani i međunarodna zajednica”, riječi su Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

U Republici Srpskoj smatraju da se plasiraju dezinformacije o secesiji entiteta kako bi se prizvala NATO intervencija.

“Naš cilj je da održimo mir i bezbjednost u BIH. Sve poruke koje dolaze iz RS idu u tom smjeru. Nimalo nije realno, niti se može povući paralela sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini sa onim što se dešava u BIH. U BIH je u toku politički proces koji ima dugogodišnje korijene, koji će sigurno imati svoj epilog u političkom smislu, a ne rješavanjem političkih procesa silom”, naveo je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Iako se povećavaju snage EUFOR-a u zemlji, analitičari potcrtavaju da je narativ većine političara u RS proruski:

“Samo ste u ovom trenutku kada postoji to žarište, ta vrsta opsnosti, zadržali tu vrstu političke mudrosti, da zaćute oni koji su najvažniji, a isturite političke jastrebove, koji u suštini šalju onu poruku, koju vi ne smijete javno da izgovorite. Vi u ovom trenutku unutar BIH ne možete računati na one političke prijatelje koje ste smatrali, da pomognu u rješavanju ovog BH čvora”, izjavila je politička analitičarka Tanja Topić.

“Razlozi zbog kojih Putin vrši ovu specijalnu tzv. operaciju, su iz istog etnonacionalističkog repertoara kao ovo što mi slušamo ovdje kod nas. Dakle, 500 EUFOR-aca već je proizvelo neku reakciju”, rekao je u programu N1 Asim Mujkić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Zbog svega je mir najviše, smatra Tanja Topić, u opasnosti od verbalnog nasilja i retorike političara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare