Biskupi zabrinuti: Pozivaju na vraćanje imovine crkvi, ali na politički dijalog

Vijesti 14. jul 202312:43 0 komentara
N1

U uvodnoj riječi 87. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, banjalučki biskup Franjo Komarica naglasio je važnost povratka imovine Katoličkoj crkvi. "Još prije nekoliko godina je najodgovornija politička osoba osobno obećala samom Svetom Ocu Franji i njegovim prvim saradnicima u Vatikanu da će „odmah“ vratiti imovinu „Marije Zvijezde“, slično kao što su još davno vratili imovinu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a djelomično i Islamskoj Zajednici. To se, nažalost, do sada još nije dogodilo. Ponovno sam dobio sugestiju od predstavnika Svetog Oca, da naša BK, ponovno urgira pozitivno rješenje ovog problema – vezanog ne prvenstveno za egzistencijalne potrebe naše Crkve, nego za što uspješnije njezino djelovanje u duhu napora i poticaja pape Franje oko pomirenja, pravednog mira i međuvjerske i međuetničke suradnje u ovom dijelu Europe", naveo je Komarica.

Biskupi su izrazili i svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi.

Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju:

a) da se suzdrže od teških riječi i uvreda i

b) da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. (…)

A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravdȃ i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade, navode.

Na press konferenciji predsjedavajući Biskupske konferencije nadbiskup Tomo Vukšić rekao je da je crkvi djelatnost medija “desna ruka”, te zahvalio za podršku.

Svjetski dan medija Katolička crkva ove godine održaće u Trebinju u zadnjoj sedmici septembra.

Najavio je i “obiteljski dan”, odnosno dan i baka i djedova.

Zahvalio se aktivistima Caritasa, uzbudljiva bude sve manje ljudi kojima treba pomoć:

“Dok god bude takvih, mi kao Hrišćani, pokušavamo da im pomognemo”, rekao je.

N1

Na pitanje o izmjenama zakona u vezi klevete u Republici Srpskoj nadbiskup Vukšić rekao je da ne bi komentarisao politička pitanja, ali da: “Moja sloboda, ne može da ugrožava slobodu drugih”, te da je na vlastima da urede taj odnos za dobrobit svih”.

Banjalučki biskup Franjo Komarica kaže da destruktivci pokazuju svoje lice, te da nam treba više konstruktivaca, koji će isticati ono što nam je zajedničko.

“Ko će napraviti ovdje normalnu situaciju, ako svi normalni odu. Ne želim nikoga proglasiti nenormalnim”, kazao je.

Komarica, odgovarajući na pitanje mogu li u Katoličkoj crkvi biti vezivno tkivo, za čini se pokidane veze između SPC i IZ, kaže da razgovara sa svima.

Nadbiskup Vukšić upitan je kako zaštititi tradicionalnu porodicu.

“Katolička crkva, hrišćanstvo porodicu smatra osnovnom vrijednošću, radi se o ljudskoj zajednici koja rađa nove živote. Prva stranica Svetoga pisma kaže da je Bog stvorio muško i žensko. Sve drugo može postojati ljudska sloboda, ali… Katolička crkva zastupa svoja moralna načela”, jasan je Vukšić, na pitanje i o istopolnim brakovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!