Bivši premijer RS pred sudom zbog sumnji u zloupotrebe teške 20 miliona KM

Vijesti 17. mar 202215:35 1 komentar
N1

U Banjaluci je održan glavni pretres u procesu protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, ili ovlaštenja u vezi sa milionskim kreditima dodjeljivanim preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske zvorničkoj firmi Energolinija.

Tužilac Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva RS Radenko Janković iznio je optužnicu kojom se Džombić tereti da je nezakonitim uticajem na direktora IRB-a Milenka Pavlovića i kreditni odbor čiji je i sam član bio, uticao na dodjelu kredita preduzeću iz Zvornika koje nije bilo kreditno sposobno.

“Optužnica je podignuta u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita IRB RS preduzeću ‘Energolinija’ Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.400.000 KM, iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva “.

Alusil i Alumina bili su jemci za dodijeljeni kredit, a većina novca od oko 10 miliona evra, nije vraćena IRB-u, već je iznesena iz BiH.

Tužilaštvo je iznijelo 35 materijalnih dokaza, a u postupku će biti saslušano i 11 svjedoka, te tri vještaka. Među svjedocima, već na narednom ročištu 12.aprila mogli bi biti saslušani i Zoran Tegeltija (tada ministar finansija u Džombićevoj Vladi), Snježana Vujnić (bivša direktorica IRB), Milenko Pavlović (bivši direktor IRB).

Obrana tvrdi da iz optužnice ne proizilazi da je izvršeno krivično djelo, a tužilaštvo, kaže advokat Zoran Bubić, iz konteksta je izvlačilo detalje, poput izostavljanja da je “kredit odobren uz 3 jaka jemca, od kojih je Alumina jemčila vraćanje svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom”.

Bubić je nakon pretresa medijima govorio i o vanpravnim razlozima postupka: “Radi se o jednoj vrlo čudnoj optužnici. Razlozi optuženje može biti da nisu pravne, već vanpravne prirode (N1:politički?), kažem vanpravn pri, koje izlaze iz domena nekakvog fer postupka. Optužnica tereti optuženog da je vršio uticaj na članove kreditnog odbora koji je odobrio sporni kredit, da je na njih vršio neprimjeren uticaj, pritsak. Međutim, svi ti ljudi koji su bili članovi pri vladi, su salušani i kazali da nikakvog pritiska nije bilo. Zato me čudi optužnica, to se mora vezivati u širem kontektsu radnje, za koje se optuženi tereti su navodno izvršena 2012, sada je 2022. Nakon 10 godina se optužnica podiže što gubi svaki smisao”.

Bubić negira da je ostavka Milenka Pavlovića tadašnjeg direktora IRB-a imala ikakave veze sa dodijelom kredita Energoliniji.

Upitan je i zašto je Džombić dao ostavku, kada su te 2013.godine nastupili “novi impulsi”, kako je Milorad Ddik nazvao Vladu željke Cvijanović.

“Njegova (Džombićeva) ostavka nema veze sa kreditom. To je bio globalno neslaganje, nisam siguran, u vrhu RS o makroekonomskim pitanjima u budućnosti”.

Također je na pitanje zašto je pominjana Vlada Željke Cvijanović, te da li će je možda pozvati kao svjedoka odgovorio:“Vidjećemo, (da li će biti pozvana) – nije to u negativnom kontekstu za bilo koga”.

Inače Džombić je danas izjavio da radi za platu nešto veću od 2 000 KM, da ima kuću u Banjaluci od 330 m2, apartman u Đenovićima, te da vozi Poršea iz 2014.godine-vrijednog oko 80 000 KM.

Pretres se nastavlja 12.aprila u 9 časova, izvođenjem svjedoka Tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare