Blok 7: Projekat (ni)je osuđen na propast

Vijesti 14. jul 202214:03 1 komentar
N1

Vijeće za državnu pomoć je u posljednje četiri godine dva puta razmatralo pitanje garancije za kredit namijenjen izgradnji Bloka 7 TE Tuzla. Posljednja njihova odluka govori da garancija koju je Vlada FBiH prije tri godine dala Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske uvozno-izvozne banke (EXIM), nije sprovedena po zakonu.

Garancija koju je potpisala ministrica finansija FBiH odstupa od Zakona o sistemu državne pomoći BiH. Ništa konkretno iz ministarstva finansija nisu odgovorili na upit N1, osim da “spomenuta odluka Vijeća nije objavljena niti na web stranici Vijeća za državnu pomoć BiH, niti u Službenom glasniku tako da sa sadržajem iste nisu upoznati”.

Poručuju da će odluku, kada bude dostavljena ministarstvu, analizirati i na temelju toga procijeniti koje će naredne korake preduzeti.

Govorilo se da je na Vijeće pritisak vršila Evropska energetska zajednica. Nekadašnji direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, za N1 kaže kako ne zna o nikakvom pritisku.

“U prošlosti je Vijeće saopštilo da će obnoviti postupak, ako bude novih fakata. U novembru je prošle godine ministarski Savjet Energetske zajednice usvojio odluku, koju je prepoznao kao nedozvoljenu državnu pomoć i Savjet za državnu pomoć BiH je to prihvatio i promjenio svoju odluku”, kaže Kopač.

Janez Kopač (N1)

Denis Žiško iz Aarhus foruma BiH kaže da je ova odluka Vijeća ispravka odluke od prije četiri godine, kada su dokument koji su donijeli prije četiri godine koristili kao argument u Parlamentu FBiH i podržali garanciju za Blok 7.

“Ovaj proces u četiri godine je koštao Elektroprivredu BiH 300-400 hiljada KM. Ovo što se desilo prije desetak dana je potvrda onoga što smo govorili, a to je da je garancija za koju je glasao Parlament FBiH nelegalna. Postavlja se pitanje jesu li neki ljudi svjesno koristili nelegalan dokument, kako bi dobili podršku Parlamenta FBiH ili je bilo neznanje, što je jako problematično, pa podržali taj dokument”,  ističe Žiško.

Jedan od elemenata je taj da se ovom garancijom, za koje je Vijeće tada tvrdilo da nije državna pomoć, davala garancija za 100% iznos kredita, što nije legalno. Maksimalno može ići do 80% kredita.

“Vijeće za državnu pomoć je ispravilo svoju grešku od prije četiri godine. Praktično, ovim je poništeno glasanje parlamentaraca FBiH za garanciju za kredit Bloka 7. Ovo je pokazatelj da je projekat Bloka 7 propao”, dodaje Žiško.

Denis Žiško (N1)

Podsjećamo da je nakon podrške oba doma Parlamenta FBiH, Vlada FBiH u novembru 2019. godine garanciju Javnom preduzeću “Elektroprivreda BiH” da se zaduži kod kineske uvozno-izvozne banke (EXIM) kako bi izgradila Blok 7 u Termoelektrani Tuzla vrijedan 700 miliona eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare