Brojne teme i zanimljivi gosti u ponedjeljak u “Novom danu”

Vijesti 14. apr 202418:09 0 komentara
N1

Sutra u Novom danu gledajte:

Iran je pokrenuo napad sa svog teritorija prema Izraelu. Izrelska vojska je navela da je lansirano preko 200 projektila i dronova, te da je većina njih presretnuto izvan izraelskog zračnog prostora. Gost centralne teme “Novog dana” je Berko Zečević, vojni analitičar i stručnjak u oblasti razvoja raketnih sistema.

Rasprava o izbornom zakonu RS u Narodnoj skupštini Republike Srpske potisnula je prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama u RS, koji je u nacrtu usvojen jednoglasno. Tim su zakonom prvi put definisani nasilje prema ženama i femicid kao lišenje života žene. Grupa udruženja koje javno podržava predsjednik RS Milorad Dodik i koja se predstavlja se kao “oni kojima je cilj očuvanje i zaštita porodice, vjere i tradicije” u pismu najvišim institucijama RS traže da se Zakon ne usvoji jer je “štetan za porodicu”, a ukoliko ga NSRS ne izglasa do početka marta 2024. godine od njega i neće biti ništa. U debati u Novom danu učestvuju Rubina Čengić, novinarka i aktivistkinja, Aleksandra Petrić iz Fondacije “Udružene žene” Banja Luka i Andrej Đukić iz UG “Roditelji za prava djece” za Banja Luku.

Sve je veći broj stranih radnika koji sretniju budućnost traže u susjednoj Hrvatskoj i prema predviđanjima Hrvatske udruge poslodavaca za sedam godina predstavljat će četvrtinu radne snage. Istrovremeno strani se radnici susreću se s nizom problema, od poslodavaca koji ih ne prijavljuju, jezične barijere, do verbalnih i fizičkih napada. Država planira regulirati rad na crno i olakšati integriranje u društvo izmjenama zakona o strancima. Kakva je situacija sa Bosnom i Hercegovinom kada je riječ o strancima u radnoj snazi? Odakle dolaze? U kojim oblastima ih najviše ima? Da li su prekomplicirane procedure i s kojim problemima se suočavaju poslodavci kod zapošljavanja stranaca tema je Novog dana o kojoj će govoriti Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Rade Kovač, načelnik Sektora za operativnu podršku Službe za poslove sa strancima BiH.

Bosna i Hercegovina je dobitnica jedne od EU nagrada Bauhaus za projekat mapiranja čiste vode. O nagradi i zanimljivoj aplikaciji na kojoj će se naći izvori pitke vode u “Novom danu” govori Sanela Klarić, zastupnica u Parlamentu FBiH Iz Naše stranke i jedna od članica ekipe koja je osvojila vrijednu EU nagradu.

Uživo smo u ambulanti za djecu i osobe sa poteškoćama u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Naši sagovornici: direktor bolnice Ismet Gavrankapetanović i Ines Kavalec, direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” govore o na našim prostorima jedinstvenoj ambulanti ” Sve na jednom mjestu” za porodice koje imaju člana sa teškoćama u razvoju, tačnije djecu i osobe sa teskocama /invaliditetom u razvoju.

Sutra je sa vama Sanela Dujković.
Novi dan gledajte od 8 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!